SVJEDOK VITKOVIĆ:

'Ugovori Podravke i OTP-a bili su štetni'

11.06.2012 u 19:02

Bionic
Reading

Bivši predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković posvjedočio je danas na Zagrebačkom Županijskom sudu da je Podravka imala štetne ugovore s OTP bankom iz kojih su proizlazile brojne obveze. Nova uprava Podravke je, po Vitkovićevim riječima, dobila zadatak da uskladi stanja s bankama i zatraže povrat depozita zbog dospijeća brojnih obaveza.

Dodao je da oko tog povrata nije bilo problema, osim u slučaju OTP banke koja im prvo nije odgovorila na zahtijev za povratom 6,2 milijuna eura depozita da bi krajem 2009. od te banke dobili e-mail u kojem se od njih traži da plate dodatnih 3,9 milijuna eura, a temeljem sporazuma koji nisu imali u svojoj evidenciji. Bilo nam je čudno da jedna renomirana banka ne želi vratiti depozit i pitali smo se na temelju čega bi banci trebali uplatiti 3,9 milijuna kuna jer nismo imali ugovore u dokumentaciji, kazao je svjedok.

Punomoć Podravke za poslovni odnos s OTP bankom imao je Zoran Marković, jedan od suoptuženih za izvlačenje novca iz Podravke, a tu su punomoć odlučili raskinuti iako je nisu imali u poslovnoj evidenciji.

Nakon toga su uslijedili sastanci s OTP-om u Budimpešti, ali ni dalje nisu mogli dobiti ugovore. Pritom su, kaže, odbili potpisati izjavu o tajnosti kojom su se trebali obvezati da dokumentaciju neće predati DORH-u ni USKOK-u te da će isplatiti OTP-u odštetu od milijun eura ako neki podatak izađe u medije.

Iako su kasnije dobili dva ugovora - jedan između Podravke, MOL-a, OTP-a i Fime te drugi između OTP-a i Fime nisu znali svoje potencijalne obveze jer nisu dobili ostale ugovore. Uprava i Nadzorni odbor Podravke na kraju su zaključili da se ide na nagodbu s OTP bankom, a u pregovore se uključio i MOL. Ugovorima je bilo propisano da Podravka svoju obvezu prema OTP-u jamči dionicama Ine.

Po riječima predstavnika OTP-a, kazao je Vitković, ta banka se tom slučaju pojavila kao transmisija, a zapravo se radilo o novcu MOL-a. Ugovorima je, ispričao je svjedok, bila definirana i cijena po kojoj bi Podravka morala kupovati svoje dionice, a koje su bile više od tržišne. Finacijski elaborat je pokazao da bi se Podravka kupovinom dionica morala zadužiti za dodatnih 40 milijuna eura.

Sporazumom je dogovoreno da Podravka OTP i MOL spor riješe nagodbom i da se sve strane odreknu dijela potraživanja, što je po navodima svjedoka i učinjeno. Zbog razlike u cijeni između ugovorene i tržišne cijene dionica Podravka je za 2009. trebala rezervirati preko 90 milijuna kuna za obveze po ugovorima, dok je dnevna kamata koju je OTP zaračunavao Podravci iznosila pet tisuća eura, kazao je svjedok koji će svoje svedočenje nastaviti i sutra.

Bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i ostale tereti se za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećena za 400 milijuna kuna.