rijeka

Ugovor o financiranju izgradnje sortirnice s 37,3 milijuna kuna

20.02.2020 u 15:26

Bionic
Reading

Ugovor o financiranju izgradnje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci, projekt vrijedan ukupno 37,3 milijuna kuna, potpisan je u četvrtak u Rijeci

Potpisali su ga ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i gradonačelnik Vojko Obersnel.

Grad Rijeka prijavio je na javni natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike izgradnju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) u Mihačevoj Dragi, a od ukupne vrijednosti projekta, bespovratno će se iz EU fondova sufinancirati 31,2 milijuna kuna ili 85 posto prihvatljivih troškova.

Grad Rijeka i jedinice lokalne samouprave u 'riječkom prstenu' - gradovi Kastav, Kraljevica i Bakar te općine Viškovo, Klana, Čavle, Jelenje i Kostrena osiguravaju oko šest milijuna kuna, prema kriteriju procjene dosadašnjeg udjela svake lokalne jedinice u ukupnoj količini otpada. Konačne sume za svaku jedinicu bit će utvrđene nakon završetka projekta.

Direktorica Komunalnog društva Čistoća Jasna Kukuljan objasnila je da tehnološki proces postrojenja sortirnice obuhvaća prijam, sušenje, sortiranje, baliranje, tehnološku separaciju neiskorištenog materijala i reciklažu sirovina, koje se mogu vrednovati na tržištu, u skladu s principima održivog razvitka i zaštite okoliša. Kapacitet sortirnice je sedam tona otpada na sat.

Rok provedbe projekta je 24 mjeseca od donošenja odluke o sufinanciranju, a završetak gradnje očekuje se do kraja 2021.

Ministar Ćorić rekao je da je sortirnica svojevrsna nadogradnja postojeće infrastrukture u smislu gospodarenja otpadom na razini Rijeke. Istaknuo je da je riječ o prvom potpisivanju ugovora za izgradnju sortirnice u Hrvatskoj te da je Rijeka po tome iskoračila u odnosu na druge lokalne jedinice.

Ministar je dodao da Rijeka aktivno prati trendove i aktivnosti ministarstva i fonda glede pitanje apsorpcije sredstava EU, da mu je drago da je tako te da vjeruje da će projekt biti realiziran u zadanim okvirima.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić naglasio da je Rijeka pokazala da je u vrhu povlačenja EU sredstava te da se nada nastavku izvrsne suradnje.

Gradonačelnik Obersnel kazao je da se u Rijeci nastavlja skrb o integriranom sustavu odvajanja otpada, da će se otpad prikupljati, sortirati i nuditi na tržištu onima koji se bave otkupom sirovina. Dodao je da su Grad Rijeka i gradska komunalna društva već ugovorili više od 250 milijuna eura iz EU fondova te da je ta suma, kada se doda vlastiti udjel, još i veća.

Nakon potpisivanja ugovora, organiziran je obilazak riječkog 'Riperaja' u Ulici Ivana Zajca, za kojega je ministar Ćorić kazao da je sjajan primjer i doprinos kreiranju cirkularne ekonomije i povećanju svijesti o očuvanju okoliša.

'Riperaj' je prvi organizirani javni prostor u Hrvatskoj u kojem korisnici mogu samostalno ili uz pomoć majstora besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično ili iz samoposlužnog uređaja kupiti proizvod, kao što je maslinovo ulje ili ekološki deterdžent, bez ambalaže.