privremena obustava

Oglasilo se i Ministarstvo zaštite okoliša o zagrebačkom otpadu: Nismo iznenađeni

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.01.2020 20:14
  • Objavljeno 30.01.2020 u 20:14
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije iznenađeno Rješenjem Ustavnog suda te privremeno obustavlja izvršenje svih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, doznaje Hina u četvrtak u Ministarstvu

Naime, Ustavni sud je u četvrtak, do donošenja konačne odluke o suglasnosti s Ustavom i zakonom, privremeno obustavio primjenu dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz prošle godine pa će cijene zbrinjavanja otpada ostati nepromijenjene.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu da nisu iznenađeni tim Rješenjem Ustavnog suda kojim se pokreće postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom te da privremeno obustavljaju izvršenje svih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

"Prijedlozi za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pokrenuti su s jedne strane, od udruga zaštite potrošača i fizičkih osoba, a s druge strane od jedinica lokalne samouprave i njihovih komunalnih društava, odnosno podneseni su od strane onoga tko plaća odvoz otpada i od strane onoga tko formira i naplaćuje cijenu odvoza otpada. Stoga je važno naglasiti, a što je vidljivo iz rješenja Ustavnog suda, da se prijedlozi i zahtjevi te izneseni argumenti temelje na dijametralno suprotnim stavovima", kažu u Ministarstvu.

Naime, dodaju, kako su udruge potrošača, između ostalog, stava da jedini kriterij naplate odvoza otpada mora biti jedino i samo količina predanog otpada dok su općine i gradovi odnosno davatelji usluge stava da im se predmetnom Uredbom ograničava sloboda formiranja cijene odvoza otpada te na taj način ugrožava poslovanje.

"Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je i tijekom izrade i primjene Uredbe bilo svjesno, u potpunosti suprotnih stavova i zahtjeva potrošača u odnosu na jedinice lokalne samouprave kao i obveza Republike Hrvatske vezano za gospodarenje otpadom te je sukladno tome i uredilo sustav na način da se osigura usluga prikupljanja komunalnog otpada i to na način da građani budu stimulirani odvajati otpad, ali da u isto vrijeme općinama i gradovima bude omogućeno održavanje sustava javne usluge odvoza otpada".

Isto tako, kažu, kako je bitno za napomenuti da se izmjenom i dopunom Uredbe onemogućio obračun i naplata odvoza otpada na temelju površine i obujma nekretnine kako je to dosad bilo u praksi.

"Stoga očekujemo konačnu ocjenu Ustavnog suda koju i po navodima samog suda ovo rješenje ne prejudicira", poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!