TORBARENJE BIJELIH OVRATNIKA

Ugledna ekipa u ulogama mula: U torbama, kutijama za hrenovke i vrećama nosili milijune mita pod okriljem noći ili usred bijela dana

Milan Bandić, Kazimir Bačić, Stjepan Fiolić, Mladen Barišić, Krešo Petek, Dragan Kovačević

Milan Bandić, Kazimir Bačić, Stjepan Fiolić, Mladen Barišić, Krešo Petek, Dragan Kovačević

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Gledamo li nagomilane domaće korupcijske afere, uočava se u njima jedan zgodan obrazac: ljudi u odjelima, sa značajnom ulogom u društvu, pretvaraju se u mule noseći gradom, pod okriljem noći ili pak i usred bijela dana, sumnjive terete. Primopredaje se odvijaju na kućnom pragu, po restoranima, u stranačkim prostorijama ili pak opskurnim klubovima. Niti obična torba ili vrećica, kamoli kutija za hrenovke, nemaju više isti smisao. U trenu se pretvaraju u ambalažu desetaka, stotina ili pak milijuna kuna

U najnovijoj aferi koja već tri dana drma hrvatskom, posebice Zagrebom, u tekliča se, prema tvrdnjama USKOK-a, pretvorio ravnatelj hrvatske javne televizije Kazimir Bačić, jedan od rijetkih koji je nakon ranojutarnjeg upada policije i istražitelja u svoj dom, nakon pretresa, za privođenje navukao odijelo, čistu bijelu košulju i kravatu, baš kao da ide u svoj ravnateljski ured na Prisavlje.

Istog tog Bačića sumnjiči se da je bio nosač dragocjenog tereta od 50.000 eura, kojeg je od poduzetnika Milana Lončarića nosio gradonačelniku Milanu Bandiću i to u restoran Kamanjo.

Nije Bačić prva financijska mula u odijelu. Još je njegov prezimenjak, tadašnji HDZ-ov glavni tajnik Branko Bačić prije 11 godina ustvrdio: 'Slažem se da se ne može baratati torbama novca, pogotovo u stranačkom životu'. A u to je doba, kada su se tek počele razotkrivati afere Sanaderovog HDZ-a, kružila priča da je torba s četiri milijuna kuna gotovine kružila stranačkim prostorijama na Trgu žrtava fašizma.

  • +41
  • +38

Privođenje Kazimira Bačića

Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ipak, najpoznatije nošenje gotovine gradom ono je iz afere Planinska. Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesnica Stjepan Fiolić priznao je kako je u kutiji za hrenovke tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu u obiteljsku kuću u Kozarčevoj donio deset milijuna kuna i milijun eura.

Kozarčevu je na suđenju za Fimi mediju spominjao i bivši šef Carine Mladen Barišić koji tvrdi da je na tu lokaciju nosio torbe pune novca, predavši ukupno oko 40 milijuna kuna.

Mladen Barišić (lijevo) i Ivo Sanader na suđenju za Fimi mediju

Mladen Barišić (lijevo) i Ivo Sanader na suđenju za Fimi mediju

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Torbarilo se i u aferi Janaf. Osumnjičeni građevinski poduzetnik Krešo Petek navodno je iz banke podignuo gotovo dva milijuna kuna u gotovini, spremio u gepek te ih u vrećici donio sada već bivšem šefu Janafa Draganu Kovačeviću u famozni klub u Slovenskoj ulici. Na nesreću ovog dvojca, već su tada bili pod mjerama pa je tako sve i zabilježeno. Petek je s vrećicom ušao u Kovačevićev 'zavičajni' klub, a iz njega izašao bez tereta.

Krešo Petek osumnjičen je da je gotovo dva milijuna kuna u gotovini u vrećici nosio tadašnjem čelniku Janafa Draganu Kovačeviću

Krešo Petek osumnjičen je da je gotovo dva milijuna kuna u gotovini u vrećici nosio tadašnjem čelniku Janafa Draganu Kovačeviću

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

U sklopu afere Janaf spominjala se još jedna pošiljka novca. Poduzetnik Goran Puklin osumnjičen je da je za Kovačevića skrivao milijune. Pa su ga tako kamere snimile da nosi u garažu torbe i vrećicu, a vraća se bez njih. Ipak, ispostavilo se da je u torbi bila mačka koju je nosio veterinaru. Puklin je ipak obuhvaćen krakom istrage za pranje novca u aferi Janaf iako je tvrdio da je pronađeni novac njegov, a ne Kovačevićev. Na teret mu se stavlja da je u vlastitom stanu sakrio 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka koji u svari pripadaju Draganu Kovačeviću.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!