TORBARENJE BIJELIH OVRATNIKA

Ugledna ekipa u ulogama mula: U torbama, kutijama za hrenovke i vrećama nosili milijune mita pod okriljem noći ili usred bijela dana

02.07.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Gledamo li nagomilane domaće korupcijske afere, uočava se u njima jedan zgodan obrazac: ljudi u odjelima, sa značajnom ulogom u društvu, pretvaraju se u mule noseći gradom, pod okriljem noći ili pak i usred bijela dana, sumnjive terete. Primopredaje se odvijaju na kućnom pragu, po restoranima, u stranačkim prostorijama ili pak opskurnim klubovima. Niti obična torba ili vrećica, kamoli kutija za hrenovke, nemaju više isti smisao. U trenu se pretvaraju u ambalažu desetaka, stotina ili pak milijuna kuna

U najnovijoj aferi koja već tri dana drma hrvatskom, posebice Zagrebom, u tekliča se, prema tvrdnjama USKOK-a, pretvorio ravnatelj hrvatske javne televizije Kazimir Bačić, jedan od rijetkih koji je nakon ranojutarnjeg upada policije i istražitelja u svoj dom, nakon pretresa, za privođenje navukao odijelo, čistu bijelu košulju i kravatu, baš kao da ide u svoj ravnateljski ured na Prisavlje.

Istog tog Bačića sumnjiči se da je bio nosač dragocjenog tereta od 50.000 eura, kojeg je od poduzetnika Milana Lončarića nosio gradonačelniku Milanu Bandiću i to u restoran Kamanjo.

Nije Bačić prva financijska mula u odijelu. Još je njegov prezimenjak, tadašnji HDZ-ov glavni tajnik Branko Bačić prije 11 godina ustvrdio: 'Slažem se da se ne može baratati torbama novca, pogotovo u stranačkom životu'. A u to je doba, kada su se tek počele razotkrivati afere Sanaderovog HDZ-a, kružila priča da je torba s četiri milijuna kuna gotovine kružila stranačkim prostorijama na Trgu žrtava fašizma.

  • +41
Privođenje Kazimira Bačića Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Ipak, najpoznatije nošenje gotovine gradom ono je iz afere Planinska. Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesnica Stjepan Fiolić priznao je kako je u kutiji za hrenovke tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu u obiteljsku kuću u Kozarčevoj donio deset milijuna kuna i milijun eura.

Kozarčevu je na suđenju za Fimi mediju spominjao i bivši šef Carine Mladen Barišić koji tvrdi da je na tu lokaciju nosio torbe pune novca, predavši ukupno oko 40 milijuna kuna.

Torbarilo se i u aferi Janaf. Osumnjičeni građevinski poduzetnik Krešo Petek navodno je iz banke podignuo gotovo dva milijuna kuna u gotovini, spremio u gepek te ih u vrećici donio sada već bivšem šefu Janafa Draganu Kovačeviću u famozni klub u Slovenskoj ulici. Na nesreću ovog dvojca, već su tada bili pod mjerama pa je tako sve i zabilježeno. Petek je s vrećicom ušao u Kovačevićev 'zavičajni' klub, a iz njega izašao bez tereta.

U sklopu afere Janaf spominjala se još jedna pošiljka novca. Poduzetnik Goran Puklin osumnjičen je da je za Kovačevića skrivao milijune. Pa su ga tako kamere snimile da nosi u garažu torbe i vrećicu, a vraća se bez njih. Ipak, ispostavilo se da je u torbi bila mačka koju je nosio veterinaru. Puklin je ipak obuhvaćen krakom istrage za pranje novca u aferi Janaf iako je tvrdio da je pronađeni novac njegov, a ne Kovačevićev. Na teret mu se stavlja da je u vlastitom stanu sakrio 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka koji u svari pripadaju Draganu Kovačeviću.