afera janaf

Hoće li kamera u liftu otkriti tajnu crnih torbi i plave vrećice? Puklin je, navodno, snimljen kako sklanja novac u podrum

07.10.2020 u 09:24

Bionic
Reading

Gorana Puklina, osumnjičenog da je sakrio 4,5 milijuna kuna uhićenom bivšem direktoru Janafa Draganu Kovačeviću, 16. rujna, uoči Kovačevićeva uhićenja, osim tajne policijske pratnje snimila je nadzorna kamera u liftu u zgradi u kojoj je susjed s Kovačevićem. Snimka s te kamere prikazuje Gorana Puklina kako u više navrata dolazi i odlazi te se spušta u podrum s dvjema crnim torbama i plavom ukrasnom vrećicom, ali i vraća se bez njih, te će biti krunski dokaz tužiteljstva da je on u torbama nosio Kovačevićev, a ne vlastiti novac

Puklin, njegova supruga, zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin, koja je jučer podnijela zahtjev za razrješenjem zbog, kako je navela, zaštite osobnih i obiteljskih prilika te primarno radi interesa njezine malodobne djece, ali i ugleda Državnog odvjetništva kao institucije, i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković odlučno odbacuju teze da je novac pronađen kod Puklina Kovačevićev te tvrde da je riječ o nasljedstvu i novcu obitelji Puklin. Isto će, kazao je jučer Pavasović Visković, i dokazati.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Puklin se trudio izbjeći kamere u zgradi u Adžijinoj ulici, u kojoj je pronađen novac, ali onu u liftu nije mogao.

U mrežu istražitelja upao je 16. rujna, kad se ujutro u Miramarskoj kod sjedišta Janafa kratko našao s Kovačevićem na kavi. Kasnije popodne istražitelji bilježe kako Kovačević u garaži Ban centra parkira službeni automobil, sjeda u očevu Toyotu Hilux i odlazi u klub u Slovenskoj 9. Ondje Fiat Puntom dolazi Dražen Obradović, prijavljen u jednoj od Kovačevićevih tvrtki, i odvozi crne torbe.

Istražitelji će dalje paralelno pratiti Kovačevića, Puklina i Obradovića pa će tako locirati i Toyotu Hilux u Samoboru te u tom autu naći oko 1,2 milijuna eura u kunama i valuti. Prateći dalje njihove aktivnosti, policijski su istražitelji ustanovili da su torbe završile u podrumskim prostorijama zgrade u Adžijinoj, a te večeri oko 20 sati u Metalčevoj ulici ispred Bipe sastali su se i kratko razgovarali Dragan Kovačević i Goran Puklin.

Iste večeri, 16. rujna, Puklin je snimljen s dva vozila, Nissan Jukeom i BMW-om X1, te kako u više navrata silazi u podrum, provjerava jesu li vrata dobro zaključana i odlazi liftom u stan. Za istražitelje je činjenica da se Kovačević odjednom pojavio na lokaciji u koju rijetko ili gotovo nikada ne odlazi signal da je bio u panici kako sakriti još 4,5 milijuna kuna.

S obzirom na razvoj situacije u aferi Janaf, u koju je upao i spomenuti suprug zagrebačke tužiteljice, zanimljivo je, piše Jutarnji list, da još jedan okrivljenik u ovom predmetu ima bračnog druga u pravosuđu, odnosno sudstvu.

Riječ je o okrivljenom Vladi Zoriću, direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, čija je supruga Ivana Zorić sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Ona je prije nekoliko godina upućena na rad u Vrhovni sud RH.

  • +4
Dragan Kovačević na pretresu stana Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL