OSTALI BEZ DOMENE

Ugašena najstarija neonacistička stranica na kojoj je knjige reklamirao i Hasanbegović

01.09.2017 u 13:18

Bionic
Reading

Najstariju neonacističku internetsku stranicu Stormfront ugasio je prošlog petka njezin pružatelj usluge domene nakon prijava američkog Odvjetničkog vijeća za zakonska civilna prava da krši prava usluge promoviranjem rasno motiviranog nasilja i mržnje

Stormfront je registriran pri pružatelju usluga domena Network Solutions još 1995. godine, a kako ističu u toj tvrtki, domena je ugašena prema pravilu o zabrani držanja stranica koje prikazuju netrpeljivost, diskriminaciju ili mržnju.

Bivši šef Ku Klux Klana i osnivač Stormfronta Don Black izjavio je kako nakon gašenja ne može prebaciti domenu na drugog pružatelja usluga, najavivši da postoji mogućnost da ponovno pokrene novu verziju Stormfronta.

'Stranica je zatvorena jer nije politički korektna', kazao je Black, dodajući kako je uputio svoje odvjetnike 'da krenu na te idiote'.

Network Solutions pak nije komentirao Blackove navode.

Sada već ugašena stranica imala je 300.000 registriranih korisnika, a broj se znatno povećao nakon nedavnih rasnih sukoba u Charlotevilleu u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Južnjački pravni centar za siromašne smatra da je Stormfront 'ubilačka prijestolnica interneta', dodajući kako je tijekom 2014. godine više od 100 ubojstava pripisano korisnicima te stranice.

Naime imala je neobično visok broj masovnih ubojica koji su objavljivali svoje komentare na njoj. Tako je, naprimjer, Anders Bering Breivik, koji je 2011. u Norveškoj ubio 77 ljudi, bio aktivan na Stormfrontu.

Na toj stranici reklamirale su se i knjige iz vlastite izdavačke djelatnosti bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a jedna od njih je ‘Europska nova desnicaTomislava Sunića.

  • +5
Zlatko Hasanbegović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Na istom se forumu živahno raspravljalo i o samom Suniću, inače povratniku iz emigracije, koji je 2013. bio nestranački kandidat za Europski parlament na listi Hrvatske čiste stranke prava, a čijom je Mladeži nekadašnji ministar Hasanbegović svojedobno predsjedao.

U izdavačkoj povijesti bivšeg ministra kulture još su knjige ‘Industrija holokausta’ Normana G. Finkelsteina, američko-židovskog povjesničara koji donosi razmišljanja o izrabljivanju židovske patnje i polazi od temeljne tvrdnje da židovski establišment zlorabi sjećanje na holokaust.

Potom, Hasanbegović je izdao knjigu Alaina de Benoista ‘Komunizam i nacizam’ te knjigu ‘Vehabizam - kritički osvrt’ autora Hamida Algara, o usponu vehabizma, njegovoj povijesti i učinku kako na Arapskom poluotoku tako i u svijetu.

Po Gornjem gradu osvanuli grafiti protiv ministra Hasanbegovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bivši ministar kulture objavio je i ‘Intelektualni terorizam’ Jure Vujića. U opisu knjige stoji kako su ključna pitanja na koja autor, geopolitičar, publicist i antikonformistički intelektualac nastoji odgovoriti - zašto su u današnjim društvima pobornici ideje nacije, obitelji, vjere, oni koji zagovaraju očuvanje europskog identiteta, sustavno prozivani i prikazivani kao ‘fašisti’ te zašto se protivnici dominantne progresističke ideologije neprestanog ‘napretka’ i hedonističkog društva zabave prikazuju kao mračni ‘konzervativci’.

Jure Vujić inače je poznat domaćoj javnosti zbog toga što je plagirao rad Dejana Jovića, savjetnika bivšeg predsjednika RH.