OD VEHABIZMA DO NOVE DESNICE

Nepoznata strast novog ministra kulture

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 27.01.2016 06:55
  • Objavljeno 27.01.2016 u 06:55
Zlatko Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

U šturoj službenoj biografiji novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića među kompetencijama se navodi urednički posao u nakladništvu. Tragom toga, pronašli smo pet naslova koji se trenutačno prodaju u hrvatskim knjižarama, a izdao ih je Zlatko Hasanbegović

Budući da nema registriranu izdavačku djelatnost, radi se o Hasanbegovićevoj ‘vlastitoj nakladi’. Moglo bi se reći i samizdatima da je riječ o zabranjenim knjigama. Jedna od njih, ‘Europska nova desnica’ Tomislava Sunića, reklamira se na internetskom forumu Stormfront koji zagovara superiornost bijele rase. Na istom se forumu živahno raspravlja o autoru Suniću, inače povratniku iz emigracije, koji je 2013. bio nestranački kandidat za Europski parlament na listi Hrvatske čiste stranke prava, a čijom je Mladeži ministar Hasanbegović svojedobno predsjedao.

Na internetskim stranicama knjižare Verbum, inače najvećeg domaćeg izdavača vjerske literature, dostupne su četiri knjige koje kao izdavač potpisuje Zlatko Hasanbegović.

Uz spomenutu knjigu ‘Europska nova desnica’ Tomislava Sunića, tu je ‘Intelektualni terorizam’ Jure Vujića. U opisu knjige stoji kako su ključna pitanja na koja autor, geopolitičar, publicist i antikonformistički intelektualac, nastoji odgovoriti - zašto su u današnjim društvima pobornici ideje nacije, obitelji, vjere, oni koji zagovaraju očuvanje europskog identiteta sustavno prozivani i prikazivani kao ‘fašisti’ te zašto se protivnici dominantne progresističke ideologije neprestanog ‘napretka’ i hedonističkog društva zabave prikazuju kao mračni ‘konzervativci’. Jure Vujić inače je poznat domaćoj javnosti zbog toga što je plagirao rad Dejana Jovića, savjetnika bivšeg predsjednika RH.

Naslovnice knjiga u izdanju Hasanbegovića Superknjižara

Naslovnice knjiga u izdanju Hasanbegovića Superknjižara

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Superknjižara

U izdavačkoj povijesti novog ministra kulture još su knjige ‘Industrija holokausta’ Normana G. Finkelsteina, američko-židovskog povjesničara koji donosi razmišljanja o izrabljivanju židovske patnje i polazi od temeljne tvrdnje da židovski establišment zlorabi sjećanje na holokaust. Potom, Hasanbegović je izdao knjigu Alaina de Benoista ‘Komunizam i nacizam’ te knjigu ‘Vehabizam - kritički osvrt’ autora Hamida Algara, o usponu vehabizma, njegovoj povijesti i učinku kako na Arapskom poluotoku tako i u svijetu, a nju nije moguće dobaviti preko Verbuma, no nalazi se na popisu knjiga u Superknjižari.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!