MEĐUSOBNE PODJELE

Udruge profesionalnih ribara ne isključuju prosvjede

03.12.2010 u 18:11

Bionic
Reading

Koordinacija triju udruga profesionalnih ribara – 'Naše more' iz Kaštela, 'Istarski ribar' iz Pule i 'Mare Croaticum' iz Umaga - danas je najavila mogućnost organiziranja prosvjeda ukoliko pravilnik za obavljanje gospodarskog ribolova na moru ne bude štitio njihove interese

Ova najava mogućih prosvjeda uslijedila je dan nakon jučerašnjeg sastanka u Splitu državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića sa predstavnicima ribarskog sektora na kojem se raspravljalo o prijedlogu pravilnika o povlasticama za obavljanje gospodarskog ribolova.

Po završetku tog sastanka predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Ante Fabijanić izjavio je novinarima kako nema potrebe organizirati prosvjede koje su najavljivali ribari.

'Ante Fabijanić nema legitimitet pričati u ime udruga profesionalnih ribara Naše more, Istarski ribar i Mare Croaticum, i želimo izvjestiti da će prosvjeda biti ukoliko će pravilnik o povlasticama (i budući pravilnici) dirati interese ribara', navodi se u današnjem zajedničkom priopćenju triju udruga profesionalnih ribara.

'Ove tri udruge imaju oko 300 profesionalnih ribara i postoje razlozi za organiziranje prosvjeda ukoliko se Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ogluši na naše poteškoće', izjavio je danas za Hinu predsjednik udruge profesionalnih ribara 'Naše more' Ante Frančić

Posebice je istaknuo kako je u Parku prirode 'Lastovo', koji obuhvaća 240 četvornih kilometara morskog prostora, dozvoljen lov ribe samo domaćim (lastovskim) profesionalnim ribarima, dok je ribarima iz ostalih dijelova Jadrana onemogućno loviti na tom području.

Dodao je da je slična situacija i u parku prirode 'Telašćica' na Dugom otoku, gdje je dozvoljen lov ribe za samo nekoliko domaćih profesionalnih ribara.

Po njegovim riječima zbog ovakve zabrane lova ribe profesionalnim ribarima ove su tri udruge prije tri mjeseca podnijele tužbu Ustavnom sudu RH, ali nisu dobile još nikakav odgovor.