KAD SE MALE RUKE SLOŽE

Učenička pobuna zbog deportacije 14-godišnje Araksyje

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 20.10.2010 13:42
  • Objavljeno 20.10.2010 u 12:31
prosvjed učenika

prosvjed učenika

Izvor: tportal.hr / Autor: ostale fotografije

Mladi Bečani ovih dana pokazuju veliku solidarnost s obitelji djevojčice koja, iako već godinama živi u Austriji i u potpunosti je integrirana, nije uspjela dobiti azil. Srednjoškolci su jučer ispred zgrade parlamenta nosili napise: 'Ne postoje ilegalni ljudi' i 'Protjerajmo ministricu Fekter, a neka emigranti ostanu'

Bečka mladež zadnjih je dana na nogama. Pokrenuo ih nije, primjerice, koncert popularnog benda ili rasprodaja dizajnerskih krpica, nego austrijski Zakon o azilu, jedan od najoštrijih u Europi. Zahvaljujući njemu, 14-godišnja učenica jedne bečke gimnazije Araksya M. bi trebala, zajedno s majkom koja je već u pritvoru, biti deportirana iz Austrije.

Revni službenici policijskog odjela za strance djevojčicu su 13. listopada čak tražili na školskom dvorištu, što je razbjesnilo njezine kolege. Araksya M. je pak naslutila da će je policija doći tražiti u školu te se na vrijeme sklonila kod obitelji prijateljice.

Od tog dana među bečkim gimnazijalcima vlada izvanredno stanje, a sve s ciljem da se spriječi deportacija njihove školske kolegice. Napori tinejdžera kulminirali su jučer, kada je nekoliko tisuća učenika izašlo na gradske ulice u znak prosvjeda zbog rigoroznih pravila za dobivanje azila. Srednjoškolci su naročito nabrušeni na ministricu unutarnjih poslova Mariju Fekter iz konzervativne Narodne stranke te pozivaju na njezinu ostavku.

Među transparentima koje su učenici nosili na svojoj protestnoj šetnji, tijekom koje su prošli i pored zgrade državnog parlamenta, mogli su se naći i natpisi poput 'Ne postoje ilegalni ljudi' i 'Protjerajmo ministricu Fekter, a neka emigranti ostanu'. Zbog svega toga, od 11 do 13 sati, koliko je prosvjed trajao, mnoge učionice ostale su prazne, a direktori škola najavili su da neće diktatorski podijeliti učenicima neopravdane. Djeci su se u prosvjedima pridružili i poneki roditelji izrazivši tako solidarnost s obitelji koja proteklih tjedan dana skriva 14-godišnju Araksyju od policije.

Represivni aparat unatoč svemu ne odustaje od svojih namjera, pa su već u javnosti istaknuli da je 'svjesno olakšavanje nedozvoljenog boravka stranca', kako stoji u zakonu, kažnjivo s iznosom od 5.000 eura. Policija je najavila da će o podizanju prijave protiv roditelja koji štite prijateljicu svoje kćeri odlučiti sljedeći tjedan.

Do tada se i nastavlja prosvjed srednjoškolaca, koji namjeravaju i presresti ministricu Fekter pred uredom i uručiti joj protestno pismo, a već je pokrenuta i peticija za ostanak Araksyje M. u Austriji. Podignuta je i stranica na internetu (http://ausmitraus.aks.at/) pod parolom 'Araksya mora ostati!', na kojoj su učenici naveli i poražavajuće statistike o odobravanju azila u Austriji, kao i izostanku ljudskih prava za azilante. Kako je zaključio 18-godišnji Moritz Wild, jedan od vođa pobune srednjoškolaca, on jednostavno ne želi živjeti u državi u kojoj policija otima djecu iz razreda i deportira ih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi