SKANDAL NA DRŽAVNOJ MATURI

Učenici znali da će tema biti Dostojevski

Bionic
Reading

Danima je Splitom kružila priča o tome da će na državnoj maturi, od potencijalnih osam književnih djela za višu razinu, biti zadan upravo 'Zločin i kazna' - a onda se to zaista i dogodilo!

Sada se govori da će na pismenom ispitu iz engleskog u četvrtak tema biti 'Facebook', piše Slobodna Dalmacija.
Učenik IV. gimnazije iz Splita je potvrdio je novinarima Slobodne da je danima internetom kružila priča da će se pisati esej o Dostojevskom i da je izabran baš jedan reprezentativni ulomak iz toga djela.

'Što se engleskog tiče, bilo bi stvarno glupo da sutra bude esej o Facebooku, jer se to lani pisalo na nacionalnim ispitima', rezonira ovaj maturant koji pojma nema što ga danas čeka.

Majka druge maturantice s kojom su razgovarali, kazala je da se unaprijed znalo koji će odlomak biti na testu - dijalog između Raskoljnjikova i Sonje.

Ona tvrdi da ima saznanja da će u četvrtak, za pisanje eseja iz engleskog jezika, ponuđene teme biti 'GMO' i 'High-tech'.

Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje, na naš upit da prokomentira to da se već znalo da će tema eseja biti 'Zločin i kazna', kaže: ''Zločin i kazna' jedno je od osam poznatih djela koja su bila u ispitnom katalogu za maturu. Drugo ponuđeno djelo, ono o sportu - nitko nije prognozirao.' Što se tiče spekulacija o temi eseja iz engleskog jezika, Sirovatka je poručio da pričekamo da se ispit napiše, pa da će onda komentirati.