ĐUROVIĆ PAO NA POLIGRAFU

Ubojstva Pukanića i Ivane Hodak povezana

19.12.2008 u 09:04

Bionic
Reading

Ubojstva Ivane Hodak te Ive Pukanića i Ivice Franjića po svemu sudeći su povezana. Za sada ih ne povezuje iskaz Amira Mafalanija, kako se spekuliralo, već na to upućuju sve bitne činjenice iz poligrafskog testiranja Slobodana Đurovića

Srbin Slobodan Đurović (54) poznat je po kumovskoj vezi sa Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam. Nakon što je po uhićenju djelatnicima kriminalističke policije poricao vezu s ubojstvom Ive Pukanića, tvrdeći da je u Hrvatsku došao kako bi naplatio dug od također osumnjičenog Roberta Matanića, Đurović je upućen na poligrafsko testiranje. Kako doznaje Jutarnji list, poligraf je demantirao te njegove tvrdnje, a potom izazvao i potpuni preokret u daljnjem tijeku istrage.

Osim što je utvrđeno da se Đurović u više navrata ove godine nalazio s Matanićem na teritoriju RH i izvan njega, kum srbijanskog bosa pao je na još nekoliko ključnih pitanja. Reagirao je na upit ima li veze s ubojstvom Ivane Hodak, a potom i na pitanje jesu li s ubojstvima povezani crnogorski poduzetnik Stanko Subotić i Joca Amsterdam

Sva tri pitanja, kao i ono je li sudjelovao u organizaciji ubojstva Pukanića i Franjića, kod Đurovića su izazvala poligrafsku reakciju. Takva testiranja, dakako, nisu upotrebljiva kao službeni dokazi na sudu, ali su vrlo korisna u istrazi ili prilikom podizanja optužnica, kada mogu poslužiti kao ozbiljne indicije. U slučaju Đurović, koji je pao na najvažnijim istražiteljskim pitanjima, ta optužnica bi mogla glasiti 'organizator ubojstva'.

U javnosti se dosta spekuliralo s Hrvojem Petračem kao mogućim naručiteljem ubojstva Ivane Hodak. Tu je teoriju javno podržao i otac ubijene, odvjetnik Ivan Hodak, najavljujući da će se Petraču ispričati ako griješi. Tvrdio je, također, da motiv ubojstva njegove kćeri leži u njenom odnosu s Ljubom Pavasovićem, odvjetnikom Hrvoja Petrača. 'Oni koji su to napravili bojali su se svega što moja kći može saznati od Ljube Pavasovića', tvrdio je Hodak.

Sukob Zagorec - Petrač po mnogima je stajao u pozadini ubojstva Pukanića i Ivane Hodak. Istraga je sve bliža povezanosti tih ubojstava s ulogom koju je Ivo Pukanić imao na sudskom procesu duhanskoj mafiji u talijanskom gradu Bariju, gdje je u tijeku proces protiv nekoliko crnogorskih i srbijanskih državljana zbog organiziranog krijumčarenja cigareta u suradnji s talijanskom mafijom. Antimafijaško tužilaštvo u Bariju podiglo je i nekoliko optužnica za pranje novca od krijumčarenja, pri čemu su navodno ključnu ulogu odigrali dokumenti koje je donio Ivo Pukanić.

Nakon nedavnog posjeta Bariju predstavnici hrvatskog tužiteljstva sve su uvjereniji da iza posljednjih ubojstava u Zagrebu stoji jedan zločinački um, u čijem je scenariju ubojstvo Ivane Hodak bilo samo uvertira u likvidaciju Ive Pukanića, kojom je trebalo skrenuti trag s pravih motiva i naručitelja atentata.

U danima koji predstoje za konačno dovršenje ove istrage presudna će biti suradnja srbijanske i crnogorske policije. Jutarnji list doznaje da će na tome inzistirati i talijanski antimafijaški ured u Bariju.