DJEVOJKA PODLEGLA RANAMA

Ubojicama mlade Ukrajinke prijeti doživotna robija

30.03.2012 u 13:12

Bionic
Reading

Nakon što je 18-godišnja Ukrajinka Oksana Makar umrla u donjeckoj bolnici poslije silovanja i strahovite torture kojoj je podvrgnuta prije 20 dana, trojici osumnjičenih 20-godišnjaka prijete kazne zatvora od 10 godina do doživotne robije

Oksana Makar preminula je jučer nakon što je 9. ožujka u gradu Mikolajivu bila silovana, a zatim davljena, zapaljena i bačena u jarak s otpadom. Pronađena je u vrlo teškom stanju, s teškim opekotinama i uništenim unutarnjim organima. Ukrajinsko izdanje Komsomolskaje pravde piše da je djevojka bila podvrgnuta nizu operacija, među kojima je bila i amputacija ruke. Prije smrti uspjela je dati iskaz policiji koja vjeruje da ima dovoljno dokaza za predavanje slučaja sudu.

Slučaj je šokirao Ukrajinu do te mjere da je izazvao proteste na ulicama ukrajinskih gradova i zahtjeve da se u pravosudni sistem vrati smrtna kazna. Bijes je dodatno rasplamsalo saznanje da su dvojica od trojice osumnjičenih (navodno sinovi bivših državnih službenika) prvotno pušteni na slobodu ubrzo nakon uhićenja.

Sva trojica - Maksim Prisjažnjuk, Jevgenij Krasnošek i Artjom Pogosjan - sada se nalaze u pritvoru pod posebnom prismotrom da ne bi pokušali samoubojstvo ili nešto slično (neki od njih navodno su u stanju psihičkog rastrojstva) ili pak postali žrtvama odmazde unutar kaznionice. Ukrajinski mediji pišu da samo Pogosjan uporno niječe sudioništvo tvrdeći da se 'slučajno našao u stanu' u koji su osumnjičeni doveli djevojku i u kojem se potom dogodio zločin.