gay PRIDE

Muškarac stao sa slikom Isusa ispred povorke, policija ga odmah udaljila

10.06.2017 u 14:46

Bionic
Reading

Pod sloganom 'Slobodan život počinje ponosom' u Zagrebu je započela šesnaesta 'Povorka ponosa' LGBTIQ osoba i obitelji na kojoj se okupilo nekoliko tisuća ljudi. Oko 16 sati povorka je krenula od muzeja Mimara kroz centar grada do parka Ribnjak. Po dolasku na Jelačić plac ispred povorke je stao muškarac s sa slikom Isusa. Policija je odmah udaljila

Organizatori Zagreb Pridea poručuju da se većina LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ne osjeća sigurno 'biti out' u obitelji, u školi, na poslu što, kako naglašavaju, znači da se još uvijek ne čini dovoljno da jednakost i sigurnost bude zajamčena svima.

Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, iz Zagreb Pridea zahtijevaju da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

Zahtijevaju da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade –  od zlostavljanja u obitelji i u školi.  

  • +61
Povorka ponosa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

"Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome", navode, između ostalog, organizatori Povorke.

Na Prideu su se pojavili novi potpredsjednik Vlade Predrag Štormar, Ivo Josipović, Danijela Trbović, Bojan Glavašević, Anka Mrak Taritaš, Peđa Grbin, Milorad Pupovac, Davor Bernardić...

  • +4
Poznati u Povorci ponosa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Upitan kako to da je došao na Pride Štromar je kazao kako je pozvan da dođe pa se i odazvao.

'Dobro je da je ovdje i predstavnik Vlade. To je dobra poruka. Treba izvući ljude na ulicu i lijeve i desne, trebamo se pomiriti kao društvo', kazao je Štromar.

Na pitanje kako komentira da je Davor Ivo Stier bio na 'Hodu za život', Štromar je kazao kako svatko javno može iskazivati svoje mišljenje sve dok ne ugrožava prava drugih.

 

I dok su iz Foruma mladih SDP-a hodali za Štormarom noseći transparent 'Štromar sakrij se u ormar' iz HNS-a su odmah na Twitteru odgovorili kako će 'on u ormar odmah ako će to mnogima omogućiti da izaću iz njega'.

Zagreb Prideu pridružilo se 15-ak diplomata zemalja akreditiranih u Hrvatskoj.

Iz kanadskog veleposlanstva poručili su u ime "veleposlanstava 15-ak zemalja" koja će se pridružiti povorci da na taj način izražavaju vjerovanje u (ljudska) prava LGBTIQ osoba da žive slobodno, bez izraza prezira, zlostavljanja, diskriminacije ili nasilja.

Tramvajski promet na trasi kretanja se obustavlja i preusmjerava, a odvijat će se prema organizaciji ZET-a.

Promet će na navedenom potezu biti u potpunosti zatvoren, a na prilaznim pravcima otežan.

Vozačima se preporučuje da u vrijeme zatvaranja prometa izbjegavaju prolazak kroz uži centar grada.

Obilazni pravci za vrijeme zabrane prometa u pravcu istok – zapad su: Branimirova – Heinzelova – Ulica grada Vukovara – Krapinska.

Obilazni pravci za vrijeme zabrane prometa u pravcu sjever - jug su: - Tuškanac – Nazorova – Britanski trg – Ilica - Selska - Ksaverska – Gupčeva zvijezda – Mirogojska – Bollea – Srebrnjak – Petrova – Kamaufova – Šubićeva - Držićeva.