cijene lete u nebo

U Zagrebu se planira drastično poskupljenje odvoza smeća

17.01.2019 u 09:44

Bionic
Reading

Prihvati li Grad Zagreb cjenik koji Zagrebački holding planira početi primjenjivati od travnja, Zagrepčani će u prosjeku plaćati dvostruko više cijene odvoza smeća, a za pojedine kategorije kućanstva mjesečna bi se naknada mogla povećati i za više od tri i pol puta

To proizlazi iz prijedloga cjenika pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada iz prosinca prošle godine, koji je u posjedu Jutarnjeg lista, s dokumentom u kojem Holding nudi i detaljno objašnjenje ponuđenih cijena.

Taj materijal, potvrđeno je u Holdingu, treća je verzija cjenika za usluge prikupljanja otpada, s obzirom na to da je prvu iz ožujka prošle godine Grad Zagreb odbio jer nije dovoljno distancirala cijene za samačka kućanstva, a drugi je prijedlog iz kolovoza 2018. Grad Zagreb odbio jer ga je prethodno, šokirano zbog previsokih cijena, odbilo i Vijeće za zaštitu potrošača grada Zagreba.

Prihvati li Grad cjenik, kućanstva u Zagrebu ubuduće će plaćati fiksni dio, takozvanu naknadu za obveznu minimalnu javnu uslugu, te varijabilni dio cijene, takozvanu naknadu za pražnjenje, koja će u ukupnoj cijeni prosječno činiti 31,6 posto konačnog iznosa.

Naknada za obaveznu minimalnu javnu uslugu, koja će se plaćati neovisno o tome proizvodi li kućanstvo otpad, iznosit će 56,41 kunu mjesečno za kategoriju klasičnih kućanstava, a za samačka kućanstva predviđa se fiksni dio naknade u iznosu od 45,13 kuna mjesečno, s time da su sve cijene u cjeniku izražene bez PDV-a, što znači da će cijena u konačnici biti 25 posto viša.

U konačnom iznosu prosječno će zagrebačko kućanstvo u stambenoj zgradi plaćati 46,08 kuna više nego prije (opet bez PDV-a), a prema izračunu Holdinga, riječ je o prosječnom povećanju cijene od 97,8 posto.

Kao što se dalje navodi u objašnjenju predloženih cijena, najgore će prema posljednjem prijedlogu cjenika proći potrošači koji žive u stambenim jedinicama veličine 33,4 četvorna metra i oni s četiri člana kućanstva.

Njima će se, prema izračunu Holdinga, cijena odvoza smeća povećati 3,6 puta s obzirom na to da su dosad u prosjeku mjesečno za odvoz smeća izdvajali 27,8 kuna, a od travnja nadalje ista bi ih usluga mogla stajati 102,17 kuna.

Nadalje, loše će proći i peteročlana kućanstva koja trenutačno žive u stambenim jedinicama veličine 56,96 kvadrata.

Prema dosadašnjem cjeniku, oni su za uslugu odvoza smeća također plaćali 41,70 kuna mjesečno, a nova cijena, koja uključuje 56,41 kunu fiksne i prosječnih 57,20 kuna varijabilne naknade, popet će se ukupno na 113,61 kunu mjesečno bez PDV-a.

Povećanje je to dakle za 2,7 puta, četveročlana kućanstva u istoj će kvadraturi plaćati 2,4 puta višu cijenu, a tročlana 2,1 put.

Dvočlana kućanstva koja žive u 36,4 kvadrata, umjesto dosadašnjih 30,45 kuna, plaćat će prosječno 79,29 kuna mjesečno, dakle 2,6 puta više, a posebni izračuni vrijedit će i za potrošače u obiteljskim kućama.

  • +9
Radnici Čistoće prazne spremnike s otpadnim papirom Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

I dok su kućanstva u kućama od 40-ak kvadrata dosad prosječan odvoz otpada plaćala 33,6 kuna, novim cjenikom ta će im naknada narasti na 79,58 kuna bez PDV-a za jedno pražnjenje tjedno, a za kućanstva u kućama od 150 kvadrata cijena će u prosjeku narasti 17 posto (sa 67,6 na 79,5 kuna mjesečno).

Glavni razlog tako velikom povećanju cijena, navodi se u dokumentima Holdinga, jest navodno poskupljenje operativnih troškova rada koji proizlaze iz novog načina prikupljanja otpada, ali i njegove obrade.

Iz Holdinga su za tportal potvrdili da je riječ o radnom dokumentu kojeg kao takvog ne mogu komentirati niti odgovarati na postavljena pitanja.