POSAO U BROJKAMA

[INFOGRAFIKA] Tko zapravo zbrinjava otpad u Zagrebu, i koliko na tome zarađuje?

06.04.2018 u 12:53

Bionic
Reading

U 2017. godini zagrebačka Čistoća prikupila je oko petnaest i pol tisuća tona reciklabilnog otpada, a od prodaje sekundarnih sirovina uprihodila više od osam milijuna kuna. Iz Zagrebačkog holdinga za tportal su objasnili kojim se tvrtkama prikupljeni otpad proslijeđuje, kolika je od toga zarada te koji su planovi za nabavu novih kanti i spremnika

Posljednjih se dana u javnosti podigla velika prašina oko načina prikupljanja i (ne)razvrstavanja otpada u Gradu Zagrebu zbog snimke člana stranke Naprijed Hrvatska! i zastupnika Gradske skupštine Renata Peteka na temelju koje je zaključio da, nakon što građani odvajaju otpad, prilikom njegova prikupljanja dolazi do ponovnog miješanja plastike/metala i papira.

Nakon što se ispostavilo da je Petek u krivu te da zagrebačka Čistoća doista odvojeno prikuplja otpad, upitali smo Zagrebački holding o točnoj količini i načinu odvožnje reciklabilnog otpada.

Podružnica Čistoća je, sukladno odluci Grada Zagreba, javni isporučitelj usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada u gradu Zagrebu. Pored ostalih zadaća, Čistoća je odgovorna za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada na području grada Zagreba, postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje otpadnog papira, plastike i stakla na javnim površinama te osiguravanje mogućnosti besplatne predaje otpada koji se potom proslijeđuju odgovarajućim tvrtkama koje se bave njegovim zbrinjavanjem, objasnila je glasnogovornica Holdinga Senka Knežević.

U 2017. prikupljeno je ukupno 15.456 tona otpada, od čega je 5.281 tona papir i karton, 1.505 tona staklena ambalaža, 1.696 tona ambalaža od plastike, 70 tona ambalaža od metala, 389 tona odjeća i 3,4 tone tekstil.

Čistoća je prodajom sekundarnih sirovina od prikupljenog otpada zaradila 8,4 milijuna kuna. Usporedbe radi, 2016. je zarada iznosila 4,8 milijuna kuna, a 2015. 3,9 milijuna kuna.

Provedenim postupkom javne nabave odlučeno je da će partneri biti tvrtke 3K.F d.o.o. za papir, REOMA za karton, SPECTRA MEDIA d.o.o. za električni otpad, CE-ZA-R d.o.o. za drvo i glomazni otpad, Zrinjevac za biootpad, Zagrebačke ceste za građevinski otpad, Regeneracija d.o.o. za tekstil, Vetropak straža d.d. za staklo, C.I.O.S. za željezo te PLASTFORM d.o.o. za stiropor, a postupak odabira partnera za za plastiku/metal je još uvijek u tijeku.

Čistoća je u 2017. odvojeno prikupila 26,53 posto više otpada nego 2016., kada je taj udio porastao za 24,86 posto u odnosu na 2015. godinu.

  • +3
Milan Bandić prezentira kako odvajati otpad Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL