POHOD NA MARKOV TRG

Medicinske sestre i tehničari svoj dan 'slavili' u prosvjednoj povorci

12.05.2018 u 11:57

Bionic
Reading

Medicinske sestre i tehničari organizirali su prosvjednu povorku od Glavnog kolodvora prema Markovom trgu kojom žele ukazati na probleme u sestrinstvu, poput odlazaka medicinskih sestara i medicinskih tehničara na rad u inozemstvo i izboriti se za poboljšanje općih uvjeta rada i života

Prosvjed na Međunarodni dan sestrinstva, u okviru Međunarodnog tjedna sestrinstva organizira Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Na Cvjetnom trgu od 10 do 15 sati provodit će se javnozdravstvene aktivnosti usmjerene promicanju i unaprjeđivanju zdravlja, u skladu s ovogodišnjim sloganom Tjedna sestrinstva koji glasi Sestrinstvo glas koji vodi! Zdravlje je temeljno ljudsko pravo.

Sloganom se želi ukazati na medicinske sestre koje imaju važan utjecaj u svim segmentima postizanja kvalitetnog života pojedinca.

Građani će moći izmjeriti tlak i šećer, naučiti osnovne postupke oživljavanja i dobiti savjete o pravilnoj prehrani te druge informacije korisne za njihovo zdravlje.

U Hrvatskoj danas na 100.000 stanovnika ide 449 medicinskih sestara, ili jedna sestra na 222 stanovnika, što je 50 posto manje od prosjeka EU-a.

Prema nekim procjenama, u zdravstvenim ustanovama nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara. Samo u KBC-u Zagreb, primjerice, nedostaje ih između 600 i 700. S druge strane, prema podatcima Hrvatske komore medicinskih sestara, u posljednjih pet godina, odnosno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, više od 1800 sestara i tehničara zatražilo je dokumente radi odlaska u inozemstvo, od čega ih je 926 i otišlo iz Hrvatske.

  • +13
Medicinske sestre i tehničari svoj dan "slavili" u prosvjednoj povorci do Markovog trga Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

'Sestre ne odlaze samo zbog plaća već zbog iscrpljivanja u bolnicama, u kojima su nevidljive i neprepoznate', tvrdi Ana Ljubas iz Udruge kardioloških medicinskih sestara.

U povodu Međunarodnog dana sestrinstva, koji se obilježava 12. svibnja, udruge medicinskih sestara i tehničara uputile su apel da se zaustavi odlazak ovog kadra u inozemstvo, čemu je najčešće razlog nezadovoljstvo uvjetima rada i nepriznavanje njihovih kvalifikacija u hrvatskom zdravstvu.

foto pregled

Mailovi Martine Dalić i sukob Izraela i Irana - događaji koji su obilježili tjedan

Pogledaj galeriju