ANALIZA ŠTETE

U Zagrebu oštećeno više od 500 stambenih objekata

22.03.2020 u 21:11

Bionic
Reading

Više od 500 stambenih objekata u Zagrebu je lakše oštećeno, a ima ih i dosta s težim oštećenjima, kazao je U Temi dana pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut. Posljedice potresa još će se utvrđivati i analizirati. Šteta će se sanirati.

- Trebalo je u kratko vrijeme podići sve službe zbog potresa. Imali smo i situaciju da se građani okupljaju u grupama na ulicama. Bilo je dosta izazovno, ali možemo svjedočiti da su žurne službe dobro odradile posao. Podigli smo 2.500 ljudi iz Civilne zaštite i vojsku. Dobili smo i žurnu potporu državnog vrha, dodao je Trut u Temi dana.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević kazala je kako se ne znaju točni razmjeri štete od potresa. Pohvalila je zagrebačke službe, građevinske tvrte i inženjere koji su odmah krenuli u akciju. Cvjetno naselje ima kapacitet od 1700 ležajeva, a radi se o dvokrevetnim sobama sa sanitarnim čvorovima. A podignuto je i šatorsko naselje na Trgu Franje Tuđmana.

Izvanredno stanje

Najavila je da će se Županijsko povjerenstvo sastati sutra i gradonačelniku predložiti da se proglasi izvanredno stanje. Dodala je kako Grad Zagreb također kreće u osnivanje fonda, s gradovima prijateljima. Pomoć su ponudili, kazala je - mnogi, među njima i Beograd, Beč i Ljubljana. Građane je obavijestila kako se sve informacije o smještaju mogu dobiti na brojeve telefona 0800-8805 i 0800-8802.

  • +103
Potres u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Problemi sa plinom u Zagrebu - nazovite 0800 400 400

Naglasila je kako su svi djelatnici Civilne zaštite upozoravali građane na neprimjerene kontakte. Poručila je da Nacionalni stožer profesionalno obavlja svoj posao i oni će njihove upute slijediti. Upozorila je i da građani ne isključuju plin samoinicijativno te ponovila broj na koji građani mogu nazvati ako imaju problem s plinom. Taj broj je 0800 400 400.

Trut: Uvođenje sve rigoroznijih mjera

Trut je najavio kako se vezano za epidemiju koronavirusa uvode sve rigoroznije mjere. Zatvaraju se određeni prostori kako bi kontakt među građanama bio što manji. Razmišlja se o ograničavanju prometa među gradovima, ali i unutar njih. Trgovine već rade do 17 sati, a ograničen je i rad tržnica, kazao je Trut.