MOLITVA ZA POGLAVNIKA

U Zagrebu održana misa za Antu Pavelića

28.12.2008 u 19:43

Bionic
Reading

U zagrebačkoj crkvi Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici održana je misa zadušnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića koju su predvodili Vjekoslav Lasić i Marijan Steiner

Domikanac Lasić predvodio je misu u župi kojom upravlja Družba Isusova, pa stoga nije pod izravnom kontrolom nadbiskupa Josipa Bozanića. Fra Lasić otprije je poznat po misama za Pavelića, a sredinom srpnja javnost je šokirao kada je na pogrebu zapovjednika ustaškog logora Jasenovac Dinku Šakiću između ostalog kazao:

'Ustaški pokret je 10. travnja 1941. godine obnovio hrvatsku državu. (...) NDH je temelj današnje domovine Hrvatske, države za koju je naš mučenik Alojzije Stepinac hrabro posvjedočio pred bezbožnim komunističkim sudom. Svaki pošteni Hrvat treba se ponositi Šakićevim imenom.'

Uz Luku Prcelu, Lasić je jedan od najpoznatijih predvodnika misnih slavlja za poglavnika Antu Pavelića, početkom 90-ih se godina sukobio s kardinalom Franjom Kuharićem, a na njegove izjave reagirala je i biskupska komisija Iustitia et pax.

Na upozorenja tadašnjeg kardinala Kuharića da svojim postupcima šteti ugledu Hrvatske i Crkve, on mu je uzvratio da njegove primjedbe nisu demokratske.

Na misi se Bazilici Srca Isusova mogao se dobiti i prigodni kalendar Hrvatske u endehazijskim granicama na kojem se uz Pavelića nalaze otac domovine Ante Starčević te Jure Francetić i Rafal Boban.