PUNE RUKE POSLA

U Zagrebu još dvije intervencije zbog zmija: Jedna završila pod loncem!

17.07.2023 u 13:59

Bionic
Reading

Djelatnici Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba, poznatijeg kao Azil Dumovec, sinoć su imali još dvije intervencije zbog zmija u metropoli. Jedna je bjelica završila pod loncem u Gračanima, dok je u Maksimiru uočena crnokrpica

'Jučer navečer smo imali čak dvije intervencije sa zmijama! Jedna je bjelica završila u loncu u Gračanima! Preciznije, pod loncem. Ugmizala je ljudima u kuću, no oni su je odmah uočili i preklopili loncem do našeg dolaska.

U Maksimiru je pak ljude iznenadila mlada crnokrpica. Obje smo zmije preuzeli i odvezli na pregled u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba. Čini se da im vjerojatno nije ništa, pa ćemo ih uskoro pustiti u prirodu!', objavili su djelatnici skloništa u Dumovcu.

Prije dva tjedna, mladi poskok došao je do jedne kuće u Sesvetama, smjestio se ispod stepenica i nije htio mrdnuti.

Jučer je bio Svjetski dan zmija, a Azil Dumovec tom prigodom podsjetio je da u Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija među kojima su tri otrovnice - poskok, riđovka i planinski žutokrug. Njihova terenska ekipa najviše posla ima s neotrovnicama. Znaju zalutati u zgrade, okućnice, poslovne prostore i vozila, pa je potrebno premjestiti ih u prirodu - na mjesto gdje će biti sigurne.

Većina hrvatskih zmija je zakonom zaštićena, pa je strogo zabranjeno loviti ih, ozljeđivati i usmrćivati.

'Katkad nam se u rukama nađe i poneki egzotični kućni ljubimac koji najčešće iskoristi trenutak nepažnje svojeg čovjeka kako bi progmizao kvartom. Ako imate strah od zmija, pokušajte ga se osloboditi! Mala je mogućnost da ćete ih susresti u prirodi. One se ljudima sklanjaju s puta! Čovjeka će ugristi samo ako se osjećaju ugroženo', naveli su iz Dumovca.