ZAKON JE JASAN

U Zagrebu jedan mladi vozač dobio kaznu od 11.800, drugi 20 tisuća kuna, a treći momentalno završio u zatvoru na 15 dana

30.08.2019 u 13:23

Bionic
Reading

Zagrebačka policija izvijestila je o tri slučaja koji su se tijekom ovog tjedna odvila u prometu na području njihove nadležnosti

Zbog niza prekršaja u prometu kažnjen novčanom kaznom i zabranom upravljanja motornim vozilom

U srijedu, 28. kolovoza oko 20 sati, 25 godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ksaverskom cestom u smjeru sjevera i to brzinom od 87 km/h u naselju, odnosno većom brzinom nego što je prometnim znakom dozvoljeno na tom dijelu prometnice. Policijski službenici proveli su nadzor vozila i vozača te je utvrđeno da je 25-godišpnjak upravljao vozilom iako mu je na snazi mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije. Također je utvrđeno da kod sebe nije imao vozačku dozvolu, prometnu dozvolu kao niti osobnu iskaznicu. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenom je na Prekršajnom sudu u Zagrebu izrečena nova mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri (3) mjeseca te novčana kazna u iznosu od 11.800 kuna.

Upravljao vozilom bez vozačke dozvole te u vozilu imao oružje

U srijedu, 28. kolovoza oko 22 sata u Ulici Ljudevita Posavskog u Sesvetama, policijski službenici Ravnateljstva policije, Mobilne jedinice prometne policije, tijekom obavljanja redovnih poslova u nadzoru prometa zaustavili su osobni automobil marke Chevrolet Spark zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 25-godišnjak. Nadzorom vozila i vozača policijski su službenici utvrdili da je osumnjičeni upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom B kategorije, odnosno bez vozačke dozvole, radi čega je isključen iz prometa. Tijekom daljnjeg postupanja policijskim je službenicima predao vatreno oružje i streljivo za oružje koje je imao sa sobom iako ne posjeduje odobrenje za nabavu oružja B kategorije izdano od strane nadležnog tijela. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 25-godišnjaku je nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Sesvetama –prekršajnog odjela izrečena ukupna novčana kazna u iznosu od 20.000 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 12 mjeseci te mu je oduzeto oružje i streljivo.

Vozio bez vozačke dozvole i tijekom vožnje počinio još niz prekršaja

Jučer, 29. kolovoza oko 2.45 sati, 21-godišnjak je upravljao osobnim automobilom marke VW Golf zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se zapadnim kolnikom Avenije Marina Držića u smjeru juga. Tijekom vožnje policijski službenici su mu uz upotrebu znakova izdali naredbu da zaustavi vozilo, na što se on oglušio te je nastavio vožnju u smjeru Slavonske avenije gdje je skrenuo desno na nadvožnjak i potom se uključio na promet na Slavonskoj aveniji.

Dolaskom do raskrižja s istočnim kolnikom Hrvatske bratske zajednice brzinu vožnje nije prilagodio osobinama i stanju na cestama uslijed čega je vozilom naletio na rubni kamen pješačkog otoka.

Nakon što se osobni automobil uslijed naleta na rubni kamen zaustavio 21-godišnji vozač je zajedno s 22-godišnjim putnikom iz vozila pokušao pobjeći u čemu su ga spriječili policijski službenici. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Na mjestu događaja policijski službenici alkotestirali su 21-godišnjeg vozača i utvrdili da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola (1,37 g/kg) radi čega je smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni upravljao vozilom neprilagođenom brzinom i to prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom, odnosno bez položenog vozačkog ispita, zatim da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola, tijekom vožnje nije postupio po naredbi policijskih službenika, nije zaustavio vozilo na znak crvenog svjetla te nije koristio sigurnosni pojas.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenom je na Prekršajnom sudu u Zagrebu rješenjem određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana radi opasnosti od ponavljanja djela nakon čega će se nastaviti prekršajni postupak.