PRIČA OBITELJI JOSIĆ

U Vukovaru otvorili 'ne tako običan' hotel

19.01.2014 u 13:11

Bionic
Reading

Josićevi su uvijek htjeli voditi vlastiti hotel. U ugostiteljstvu su radili još osamdesetih godina, a 1991. godine prognani su iz Vukovara i godinama živjeli u Istri. Tamo su u Novigradu otvorili kafić, koji je postao hit među Istranima i turistima, jer su poslušali sinov savjet da lokal s pogledom na ribarsku luku ne bude samo običan kafić, nego da se u večernjim satima pretvara u disko. Zavoljeli su Novigrad, ali Vukovar ipak nisu mogli zaboraviti

Pavao i Vanda Josić

Kada su kupili parcelu od 200 četvornih metara u Dalmatinskoj ulici, Villa Vanda Josićevima još nije bila ni u planu. Samo jedna vikendica s pogledom na park koju će povremeno koristiti. 'Ali zamijetili smo da bi Vukovaru dobro došao još jedan restoran', prisjećaju se Vanda i Pavao Josić koji su nam za doručak ispohali kruh i poslužili s domaćim polutvrdim sirom uz prirodni voćni sok i kavu.

Nazvali su ga Megaron, po drevnom objektu kulture Vučedola, na koju su, kao i svi Vukovarci, jako ponosni. Josićevi kažu da su gosti bili toliko zadovoljni uslugom da su htjeli tu i odsjesti. Kupili su još jednu parcelu od 800 kvadrata pored restorana i sredinom 2012. godine krenuli u gradnju. Ali ne običnog hotela, nego 'gotovo nula energetskog hotela', koji je Europska komisija kasnije proglasila najinovativnijim projektom u području zelene gradnje za 2011. godinu.

No, prije toga trebalo je uvjeriti lokalnu gradsku upravu da taj objekt, koji daje više energije nego što troši (112 posto), a liči na berlinske vile iz prve polovice prošlog stoljeća, neće narušiti vizure vukovarske Dalmatinske ulice. Četiri godine su čekali da se jedan pročelnik smili, što se i desilo, ali tek dolaskom gradonačelnika Željka Sabe, koji je naredio odobrenje.

'Vukovar je grad s mnogo potencijala i mi smo njegovom razvoju htjeli pridonijeti suvremenim i inovativnim hotelom u kojem će se svi osjećati ugodno i koji će biti štedljiv i ekološki prihvatljiv', objašnjava Pavao.

Josićevi su od početka znali da žele hotel koji će se energetski osloniti na Sunce, odličnu izolaciju i klimatizaciju uz pomoć Zemljine energije, pa im je takvu želju ispunio projektantski ured Hrastović inženjering iz Đakova. Zato su osnovni izvor topline šesnaest toplinskih pretvornika, projektiranih na maksimalnu popunjenost hotela.

Tu je i zemno kolektorsko polje izgrađeno od više slojeva cijevi sa stalnim navlaživanjem zemlje kišnicom putem drenažne mreže. Tijekom ljeta pasivno hladi zgradu, jer se energija zgrade prebacuje u podzemlje. Zimi se energija zemlje prenosi u zgradu, griju se prostorije s podnim grijanjem i sanitarna voda. Ljetni gosti moći će parkirati pod fotonaponskim pločama, koje će automobilima osiguravati hlad, a hotelu električnu energiju.

Sve je to zavijeno u toplinsku izolaciju od 25 centimetara staklene vune, tako da energija više ne predstavlja veliki izdatak, iako bi upravo taj trošak inače bio znatan u hotelu od 550 kvadrata s 13 soba i 40 ležaja.

U hotel i restoran Josićevi su uložili više od četiri milijuna kuna. Ne bi ideju mogli ostvariti bez kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak čiji je kredit iznosio oko dva i pol milijuna kuna za gradnju i opremanje restorana i hotela. 'Za hipoteku je HBOR prihvatio zemljište na kojem smo gradili, što nas je stvarno ugodno iznenadilo', kaže Pavao.

Vanda voli istraživati gastronomiju i zdravu hranu, a Pavao u slobodno vrijeme analizira hotelsku statistiku o troškovima, broju gostiju i prometu, kako bi uvidio posluje li poduzeće s dobiti ili negdje treba prištedjeti. Pavao šalje podatke Energetskom institutu 'Hrvoje Požar' o potrošnji, odnosno, uštedi energije, s obzirom na to da Villa Vanda sudjeluje u stručnom projetu EIHP-a 'Gotovo nula energetski hoteli', kojim naši energetski stručnjaci nastoje promovirati pilot projekte. Hoteli kao Villa Vanda, koju godišnje posjeti preko šest tisuća gostiju, pravo su mjesto za to, jer, kako ističe EIHP, zgrade uzrokuju oko 40 posto ukupne potrošnje energije i 36 posto emisije stakleničkih plinova u Europi.