BOŽO PETROV

'Kaznena prijava je usputna, važan je zakon - ide u petak'

30.03.2017 u 19:45

  • +2

Petrov odlazi iz Banskih dvora nakon izvanrednog sastanka o Agrokoru

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

U Banskim dvorima završen je sastanak na kojemu su premijer Andrej Plenković i njegovi suradnici usuglašavali posljednje detalje nacrta zakona o sistemski važnim tvrtkama. Tzv. 'Lex Agrokor' naći se u petak na sjednici Vlade, potvrdio je po izlasku iz Banskih dvora oko 23.15 sati predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov. Nacrt tog zakona bit će poslan u hitnu saborsku proceduru s ciljem očuvanja gospodarskog sustava zemlje

'Zakon će ići sutra (u petak na sjednicu Vlade, op.a.), ne radi se zbog gospodina Todorića, ključan je da bi se zaštitili gospodarski sustav i radna mjesta', rekao je Petrov okupljenim novinarima. Dodao je da se ne može dozvoliti da niti jedna kompanija toliko može ugroziti sustav da se radi nje može očekivati recesija.

Upitan za kaznenu prijavu koju je podnio protiv Uprave Agrokora, Petrov nije bio rječit. Rekao da je to priopćio predsjedniku Vlade, ali 'kaznena prijava je usputna, priortet je zakon i sve ono što Hrvatska u ovom trenutku može imati i što je ispred nje'.

'Što se tiče gospodina Todorića, mislim da je ono što je izašlo u medijima sigurno nešto što pobuđuje sumnju', kazao je Petrov, napominjući da ako je Todorić čist i sve je u redu neka institucije obave posao.

Premijer Plenković i ministrica Dalić nisu viđeni, iako je službeni automobil koji koristi ministrica viđen kako prelazi preko Markovog trga, pa je moguće da je ona izašla na stražnji izlaz kako bi izbjegla sedmu silu.

Premijer Plenković stigao je na sastanak u Vladu oko 19 sati, odmah po povratku iz službenog posjeta Malti, a u dolasku je viđena i potpredsjednica Vlade te ministrica gospodarstva Martina Dalić sa suradnicima. Iza 20 sati, u sjedište Vlade ušao je Božo Petrov sa svojim suradnicima iz Mosta.

Sabor bi o nacrtu Lex Agrokora mogao raspravljati već u subotu, a njegovom aktivacijom obustavili bi se svi drugi postupci, upozorio je sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić za RTL Danas.

'Ukoliko bude pokrenut postupak po tom novom Zakonu, svi postupci drugi se obustavljaju i prekidaju. Postupak po zadužnici, stečajni postupak, ovršni postupci sve će se prekiniti, a novi postupci zbog naplate potraživanja neće se moći pokrenuti najmanje godinu i tri mjeseca', kaže Kolakušić.

 Kolakušić kaže kako je očito da se taj Zakon pisao samo za jednu tvrtku što je tvrdi protuustavno.

Stajalište je Mosta da Ivica Todorić ne smije sudjelovati u procesu prinudne uprave i restrukturiranja koncerna te smatraju da nakon procesa restrukturiranja više ne bi trebao biti u upravljačkoj i vlasničkoj strukturi Agrokora jer je, kako kažu, svojom politikom upravljanja doveo u opasnost cjelokupan gospodarski sustav. Koncern Agrokor, smatraju u Mostu, tijekom jednogodišnjeg restrukturiranja trebalo bi razmontirati, odnosno razdijeliti na niz tvrtki.

Koncern je potrebno rastaviti kako bi sve druge hrvatske tvrtke mogle biti konkurentne prilikom izlaska na tržište postojećih firmi u sastavu koncerna Agrokor, poručuju.

Smatraju da bi trenutačna loša situacija u koncernu mogla riješiti novim zakonom, stvaranjem 'bedema oko Agrokora s propustima' kako bi se tvrtka dokapitalizirala i novac dao dobavljačima i omogućio im se nastavak funkcioniranja i očuvanje radnih mjesta.

Kako kažu u Mostu, 'bude li potrebno, Ivici Todoriću bi se moglo oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirivali dugovi'.

Zakon bi trebao omogućiti godinu dana vremena za analizu situacije i donošenje plana restrukturiranja te nagodbu s vjerovnicima, dodaju u Mostu.