ŠTEDNJA PO JADRANKI KOSOR

U Vladi pijemo običnu vodu, a ne onu s okusima

07.02.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će Vlada i ministarstva značajnije štedjeti, a najprije joj pada na pamet rezati na mobilnoj telefoniji, flomasterima, olovkama i vodi bez okusa. Očekuje da će uštedjeti oko 68 milijuna kuna, ali još uvijek ne zna 'na koji način'

Prema najavi Jadranke Kosor, najviše bismo mogli uštedjeti u mobilnom telefoniranju, a državne službe trebale bi trošiti 50 posto manje novca i uštedjeti 68 milijuna kuna.

Još uvijek se ne zna na koji ćemo način napraviti tu uštedu, odnosno hoćemo li mijenjati ugovor s postojećim operaterom ili ćemo angažirati novoga', odgovorila je Kosor.

Na uredskom materijalu očekuje uštedu od 25 milijuna kuna, na čišćenju 9 milijuna, na poštanskim uslugama 2 milijuna, a na potrošnom materijalu 3 milijuna kuna. Dodatnih 40 milijuna kuna uštedjet će se na namještaju i tekućem održavanju, prenosi Dnevnik.hr

Počeli smo s uštedama na flomasterima, olovkama i spajalicama, što se može činiti banalnim, ali kreće se od sitnica, napomenula je premijerka i kao primjer navela da ju je predstojnik ureda Dražen Ivanušec izvijestio da je bilo zahtjeva za naručivanjem vode s okusom marelice, borovnice itd.

Rekla sam ne - voda je voda; kada naručujemo vodu, onda neka bude voda, a neka svatko tko ima potrebe za dodatnim okusima to naruči sam', kazala je Kosor.

Lani smo uvođenjem reda u nabavu plavog dizela za poljoprivrednike i ribare uštedjeli 150 milijuna kuna, zahvaljujući mjerama racionalizacije uštede u proračunu za 2010. dosegnule su 3,5 milijardi kuna, a za 2011. i 2012. donesena je odluka o zamrzavanju rashoda državnog proračuna, podsjetila je predsjednica Vlade.

Sve te uštede pokazuju da smo puno toga bacali te da treba promijeniti ponašanje - i u vremenima kada nam BDP bude rastao 4-5 posto nemamo pravo na bilo kakav oblik rastrošnosti.

Nužna je potpuna transparentnost što se tiče proračunskog novca, a vjerujem da će Ured za središnju javnu nabavu biti primjer i onima na lokalnoj razini, kazala je Kosor dodavši da će te uštede Vlada usmjeriti u potpore gospodarstvu.

Predstojnik Ureda za središnju javnu nabavu Dražen Ivanušec nije znao odgovoriti hoće li mjere štednje u telefoniji dovesti do promjene telefonskog operatora za državne službe.

Mi smo u dokumentaciji za nadmetanje napisali kakve telefonske usluge želimo, a na temelju usporedbi cijena koje smo dosad plaćali s iskustvima zemalja članica EU-a koje provode iste mjere očekujemo velik postotak ušteda, rekao je Ivanušec najavivši da će odluku o odabiru operatora donijeti vrlo brzo.