BIVŠI ČEHOKOV SAVJETNIK

'U Varaždinu se sve ključno skriva'

21.12.2009 u 14:50

Bionic
Reading

'U Gradu Varaždinu se sve ključno manje-više sakriva. Važni ugovori koje sklapa Grad i dalje nisu dostupni ni vijećnicima ni javnosti, pa se za njih morate boriti pozivajući se na Zakona o pravu na pristup informacija, ali ni to uvijek ne jamči da ćete ih dobiti', rekao je tportalu u ponedjeljak prof. dr. Robert Podolnjak govoreći o okolnostima zbog kojih je u petak podnio ostavku na mjesto člana Savjeta varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka za pravna pitanja

U Savjet je varaždinski gradski vijećnik i profesor zagrebačkog pravnog fakulteta ušao na poziv gradonačelnika Ivana Čehoka, i to prije svega dva mjeseca.

‘Nisam mogao odbiti poziv jer bih ispao nevjerodostojan. Naime, kad smo odlučivali o rebalansu gradskog proračuna, upozorio sam da su i dalje predviđeni novci za članove poglavarstva, iako njega više nema. Tada je rečeno da bi taj novac mogao biti za naknade članove Savjeta, na što sam uzvratio da je to neracionalno i bespotrebno plaćati savjetnike jer sam spreman besplatno savjetovati gradonačelnika, čime bi se ostvarila ušteda', objasnio je Podolnjak.

Govoreći o radu Savjeta tijekom dva mjeseca, ustvrdio je da je iskreno razočaran jer njegova uloga nije ostvarena.

‘Sjednica Savjeta gotovo da nije bilo, a posebice ne u vezi ključnih točaka o kojima se dijelom raspravljana Gradskom vijeću. Primjerice, sada pred

Čehok: Zašto prvo u medije?

'Nekorektno je da Podolnjak o svojoj ostavci izvijesti prije medije nego članove Savjeta i mene', istaknuo je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok osvrćući se na istup svog donedavnog savjetnika koji ga je, kako je rekao, neugodno iznenadio i šokirao.

‘Nije istina da Savjet nema smisla i da ne radi jer je prije njegovog ustrojavanja dogovoreno da će se sastajati jednom mjesečno, kao i da na njegovom dnevnom redu neće biti sve teme koje će se naći na Gradskom vijeću. Isto tako nije točno da nemaju svi pristup dokumentima. To što Podolnjak nije dobio aneks ugovora o izgradnji dvorane posljedica je njegovog odbijanja potpisivanja obveze da presliku neće drugima ustupati', pojasnio je Čehok.

gradsko vijeće dolazi odluka o organizaciji i naplati parkiranja za što godinama pokušavam dati bolja rješenja, ali nažalost bez uspjeha. Prije sjednice gradonačelnik me nije pitao što mislim o tome, kao ni i drugim važnim stvarima o kojima odlučujemo. Stoga sam prisiljen podnositi amandmane jer kao savjetnik nisam imao priliku ništa reći gradonačelniku', pojasnio je Podolnjak, dodajući da u ovakvim okolnostima Savjet nema nikakvog smisla.

U prilog svojih tvrdnji naveo je svoja nastojanja da dođe do ugovora temeljem kojeg je Grad Varaždin kupio dionice VABA banke.

‘Umjesto ugovora o kupnji dionica, gradska uprava mi šalje objašnjenja kao da sam prirodno glup i ne znam shvatiti sam ili uz pomoć stručnjaka što zapravo piše. A ugovore koje Grad sklapa ne mogu dobiti jer netko vjerojatno misli da su oni strogo povjerljivi, tajni i da nisu za tuđe oči, već za svega dvoje ljudi u Gradu. A od tuda kreće zapravo svo zlo jer ak ne znaju vijećnici i novinari, onda ne zna ni javnost, pa su rizici mogućih nezakonitosti i pogodovanja jako veliki', upozorio je Podolnjak, dodajući da se zatvaranjem pristupa javnosti ključnim dokumentima stvara i privid dobrog i otvorenog rada, a stvarnost je drukčija.

Kao primjer naveo je teškoće vezane uz nastojanja da dođe do svih relevantnih dokumenata oko izgradnje nove sportske dvorane.

‘Građani, koji dvoranu plaćaju preko izdvajanja, imaju pravo znati što stoji u ugovorima, te sam već tri puta zbog uskraćivanja pristupa dokumentima pokretao spor pri upravnom sudu. Međutim, moram sa žalošću konstatirati da je gradonačelnik postupio protivno odluci Upravnog suda RH po kojoj imam pravo na presliku ugovora o izgradnji nove sportske dvorane i njegovih aneksa koje sam mislio dati novinarima. Stoga sam ovih dana bio prinuđen po četvrti put pokrenuti spor pred Upravnim sudom. Svima je jasno da ne mogu inzistirati na pravnoj državi, odnosno tužiti gradonačelnika i tražiti sankcije za njega, a istovremeno biti njegov savjetnik. To je nemoguće. Jednostavno moram ostati dosljedan sebi i onome što sam radio i radim u Gradskom vijeću', zaključio je Podolnjak, dodavši da se prevario svatko tko je mislio da on izborom za savjetnika neće više tražiti ugovore i dokumente.