'dan crvenih haljina'

U varaždinskoj bolnici u dvije godine više od 1800 slučajeva moždanog udara

04.02.2022 u 10:53

Bionic
Reading

S dijagnozom moždanog udara u varaždinskoj Općoj bolnici u protekle je dvije godine hospitalizirano više od 1800 osoba, ta je bolest međi tri vodeća uzroka smrtnosti u županiji, pa je u petak u organizirana akcija "Dan crvenih haljina" kojom se, posebno u žena, želi ukazati na potrebu prevencije.

Voditeljica županijskog Savjeta za zdravlje, specijalistica neurologije Spomenka Kiđemet-Piskač, naglasila je da muškarci i žene imaju iste rizike za moždani udar poput povišenog krvnog tlaka i šećera, patološkog sastava masnoća, pretilosti, pušenja i nedovoljnog kretanja. No, žene imaju i dodatne rizike, a to su hormonalni poremećaji.

"Upravo zbog toga moždani udar je puno češći u žena. Posebno je opasan period trudnoće i nakon trudnoće, a drugi opasni period za žene upravo je period menopauze", kazala je Kiđemet-Piskač.

Voditeljica bolničkog Odjela za neurologiju Ruža Kostanjevec navela je da godišnje u Hrvatskoj od moždanog udara oboli od 10.000 do 15.000 ljudi, a umre ih oko 30 posto i otprilike toliko ima trajni invaliditet.

"Tijekom 2020. i 2021. godine u Općoj bolnici Varaždin imali smo hospitalizirano 1800 bolesnika. To je nešto manje nego ranije i to zbog pandemije, jer neki bolesnici koji su imali moždani udar nisu se javili u bolnicu", rekla je Kostanjevec.

Martina Kosec, 39-godišnja majka troje djece, u 37. tjednu trudnoće imala je moždani udar.

"Smetnje su nastale naglo. Prvo sam imala jaku glavobolju, zatim mi je počeo trnuti jezik i jako teško sam govorila. Nakon liječenja sam se, na svu sreću, jako dobro oporavila. Ostane ti neki strah i razmišljaš hoće li se nešto takvo ponoviti. Zato se treba paziti, zdravo živjeti", poručila je Kosec.

Akciju "Dan crvenih haljina" podržala je varaždinska županijska uprava, a župan Anđelko Stričak istaknuo je da je prije svega važna prevencija i to kroz upoznavanje građana sa svim opasnostima moždanog udara.

"Smatram da je to dobar princip te da ćemo tako kvalitetu zdravstva dići na zavidnu razinu u našoj županiji", poručio je.