dan crvenih haljina

Moždani udar treći vodeći uzrok smrti kod žena, peti kod muškaraca

03.02.2022 u 11:38

Bionic
Reading

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u žena koje imaju veći rizik za razvoj moždanog udara kroz život nego muškarci u kojih je ta kardiovaskularna bolest 'tek' peti vodeći uzrok smrti, priopćili su u četvrtak iz Grada Zagreba i najavili četvrtu po redu javnozdravstvenu akciju "Dan crvenih haljina"

Akciju organizira Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo, uz suorganizaciju Grada Zagreba, njegova Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Njome se želi podići razina svijesti o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara kod žena, kao i mjerama prevencije i liječenja ove bolesti.

Organizatori akcije upozoravaju kako epidemiološki podatci pokazuju da je moždani udar treći vodeći uzrok smrti u žena, a 'tek' peti uzrok u muškaraca.

Šest mjeseci nakon udara polovica ima neki oblik onesposobljenosti

Gotovo polovica preživjelih će šest mjeseci nakon moždanog udara imati neki oblik onesposobljenosti, pri čemu žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara kroz život nego muškarci.

Uzimajući u obzir duže očekivano vrijeme života, govore istraživanja, svake će godine nekoliko tisuća žena više nego muškaraca doživjeti moždani udar.

Iako postoje zajednički faktori rizika za razvoj moždanog udara - kao što su hipertenzija, hiperlipidemija, šećerna bolest, pušenje i atrijska fibrilacija - razlike u spolnim hormonima, egzogeni estrogeni te trudnoća i postporođajno razdoblje su specifični faktori rizika za razvoj moždanog udara u žena.

Ta je bolest, ističe se, u žena nedovoljno prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. 

Stoga javnozdravstveno-edukativna kampanja "Dan crvenih haljina" promiče borbu žena u preuzimanju brige o vlastitom zdravlju, budući da se većina moždanih udara može prevenirati zdravim stilom života, prepoznavanjem prisutnih čimbenika rizika te njihovim liječenjem.

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom

Usprkos preventivnim akcijama koje su do sada poduzimane, naglašavaju organizatori akcije, i dalje se zamjećuje lošiji ishod moždanog udara u žena. Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke, pa je iznimno važno biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara, ističu u priopćenju.

Kao glavni simptomi moždanog udara navode se utrnulost ruke, disfunkcija govora, asimetrija lica. Ako se naglo pojavi bilo koji od ovih simptoma, potrebno je reagirati odmah, jer je kod moždanog udara dragocjena svaka minuta.

"Međutim, kod žena su mnogo češći manje uočljivi simptomi poput iznenadne snažne glavobolje, mučnine i povraćanja, umora i pospanosti. Pravovremenim liječenjem može se značajno smanjiti smrtnost i stopa invalidnosti, a od ključne je važnosti reagirati u najkraćem mogućem roku", naglašavaju organizatori. 

Napominju da se "Dan crvenih haljina" po četvrti put održava u Hrvatskoj, a redovito se održava u Europi i SAD-u.

Izazvala je interes stručnjaka i javnosti, a progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju bolesti u ovoj populaciji. Ove godine poseban naglasak stavit će se na medicinske, psihološke i socioekonomske aspekte i utjecaje covid-19 epidemije.

Pokrovitelji ovogodišnje akcije su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, Ministarstvo zdravstva i Predsjednik Republike.