covid-19

U varaždinskoj bolnici dozvoljena pratnja na porodu, epidemiološka situacija je povoljna

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.05.2021 10:26
  • Objavljeno 20.05.2021 u 10:26
OB Varaždin - ilustracija

OB Varaždin - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

U varaždinskom rodilištu ponovno je dozvoljena pratnja na porodu, ali rodilja i njezina pratnja trebaju se pridržavati određenih pravila i zadovoljiti neke kriterije, priopćili su u četvrtak iz Opće bolnice Varaždin. Iz bolnice su donijeli ovu odluku zbog povoljne epidemiološke situacije u Varaždinskoj županiji, uz napomenu da je sedmodnevna incidencija 40 posto niža nego prije tjedan dana.

Kao pravila i kriterije koje treba zadovoljiti među ostalim navode da su i rodilja i pratnja dužni proći trijažni postupak, a ukoliko je osoba iz pratnje preboljela covid-19 unutar šest mjeseci, dužna je priložiti prvi pozitivan nalaz na uvid.

Ako je osoba u pratnji cijepljena unutar šest mjeseci, mora proći više od 14 dana od zadnje doze, a ako nije cijepljena i nema pozitivni nalaz kao dokaz o preboljeloj bolesti, trebat će napraviti brzi antigenski test u prijemnoj ambulanti.

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić ističe da bolnica još uvijek zbrinjava brojne pacijente zaražene koronavirusom, ali da je epidemiološka slika sve povoljnija.

"Uvijek smo bili svjesni značaja kvalitetne podrške rodiljama na porodu koja svojim prisustvom ne samo da uvelike olakšava rodilji porod, već je korisna i medicinskom osoblju", navodi Kudelić.

Napominje da su nepopularnu odluku o privremenoj zabrani pratnje na porodu, koju su u proteklih godinu dana nekoliko puta morali donijeti, donosili imajući uvijek u vidu zaštitu djeteta i rodilje.

"Kako raste broj osoba koje se cijepe ili koje su se cijepile, nadam se da takve nepopularne mjere više nećemo trebati donositi", zaključuje Kudelić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!