PROSVJED U ŠVEDSKOJ

U upadu Greenpeacea u dvije nuklearke 59 uhićenih

09.10.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Aktivisti Greenpeacea ušli su u utorak u dvije nuklearne centrale u Švedskoj, pri čemu je policija uhitila šezdesetak osoba, doznaje se od više izvora.

'Više od 70 aktivista Greenpeacea danas obavlja mirnu provjeru sigurnosti centrala Forsmark i Ringhals. Aktivisti traže od ministrice zaštite okoliša Lene Ek da odmah zatvori naše rizične reaktore', piše organizacija u priopćenju.

'Aktivisti Greenpeacea uhićeni su pošto su se popeli na ogradu centrale u Forsmarku. Forsmark je odmah pojačao sigurnost (...) i stupio u vezu s policijom', piše na svojoj mrežnoj stranici javna energetska tvrtka Vattenfall koja upravlja dvjema centralama.

Vattenfall piše da je u Ringhalsu 'policija stigla na mjesto događaja i drži aktiviste pod nadzorom'. Predstavnici mjesne policije rekli su za novinsku agenciju TT da je u Ringhalsu uhićeno 16 osoba a u Forsmarku 43.

Kako navodi Greenpeace, ova 'mirna provjera sigurnosti' treba rasvijetliti 'ozbiljne sigurnosne nedostatke' u nuklearnim centralama.

'Sigurnosno stanje je toliko ozbiljno da bi se odmah morao prekinuti rad svih reaktora', rekao je čelnik Greenpeacea za tabloid Expressen. Oskarshamnom, trećom švedskom nuklearkom upravlja OKG, tvrtka u kojoj većinsko vlasništvo ima njemački EON. Ona nije bila obuhvaćena akcijom u utorak.

Nuklearne centrale daju 35 posto električne energije u zemlji.