granična policija

U Trilju 19 policajaca nisu radila dva dana jer nemaju covid potvrde

17.11.2021 u 16:22

Bionic
Reading

Tijekom jučerašnjeg dana, od kada je počela primjena covid potvrda, i danas 19 policajaca triljske postaje Granične policije nisu mogli ući u zgradu postaje, o čemu je novinare u srijedu na izvanrednoj konferenciji izvijestio načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić

​Rekao je da jučer poslijepodne u postaji Granične policije u Trilju 12 policijskih službenika nije ispunilo uvjete za ulazak u službene prostorije na temelju odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja. Dodao je kako se ta odluka primjenjuje "u svim ustrojstvenim jedinicama Ministarstva unutarnjih poslova, pa tako i u cijeloj Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj i u postaji Granične policije Trilj i na zaposlenike, stranke i pružatelje usluga koji ulaze u službene prostorije".

"Navedeni zaposlenici prilikom ulaska u službene prostorije nisu službenoj osobi dali na uvid EU digitalnu covid potvrdu ili drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju, odnosno testiranju na virus SARS-CoV-2, zbog čega im se, sukladno odluci, nije mogao omogućiti ulazak u službene prostorije. Zbog toga su se zadržali ispred postaje, gdje se u poslijepodnevnim satima okupio određeni broj građana, koji su se zadržali do 20 sati. Za vrijeme tog okupljanja, koje nije bilo prijavljeno policiji, nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti potrebe za policijskim postupanjem", rekao je Marendić.

Kako je dodao, voditelji postaje Granične policije Trilj na odgovarajući su način organizirali službu te su se tijekom jučerašnjeg dana, večeri i noći svi poslovi i zadaće iz djelokruga rada te postaje obavljali neometano.

Jutros sedam policijskih službenika nije ispunilo uvjete propisane odlukom za ulazak u službene prostorije, što također nije utjecalo na uredno obavljanje poslova iz djelokruga te postaje Granične policije, rekao je Marendić.

"Naglašavamo kako troškove testiranja za zaposlenike snosi poslodavac, s čime su upoznati svi naši zaposlenici. Na sve zaposlenike MUP-a primjenjuju se odredbe Zakona o državnim službenicima i odredbe Zakona o policiji kojim se propisima uređuje njihov radno-pravni status", izjavio je načelnik Policijske uprave.

Novinare je zanimalo hoće li se jučerašnji i jutrošnji slučajevi tretirati kao nedolazak na posao, na što je odgovorio da taj dan nisu došli na posao, to jest došli su ali "nisu ispunili uvjete za rad".

Rekao je kako to nije nešto izolirano vezano uz policiju ili Graničnu postaju Trilj i da će tražiti i pronaći način na koji funkcionirati u praksi.

"Dogovorit će se na razini države i tražiti sankcije, ako treba, odnosno naći zakonit i legalan način da se policajcima pošalje prava poruka", rekao je Marendić.

Na pitanje koliko se policijskih službenika treba testirati dva puta na tjedan, odgovorio je kako taj podatak nema, dodajući da on nije relevantan.

Istaknuo je da zbog cijele situacije jučer i danas na granici nije nedostajalo policijskih službenika jer su to riješili preraspodjelom i odabirom prioriteta.