NE MRZI BLIŽNJEG SVOGA

U tri godine Split Pridea 27 prijavljenih zbog nasilja i mržnje

05.06.2014 u 11:48

Bionic
Reading

Ove subote sa splitskog Đardina krenut će četvrta po redu povorka Split Pride, na kojoj se očekuje dolazak aktivista iz Hrvatske i susjednih zemalja, a splitska policija, koja je u tri dosadašnje godine zbog nasilja i diskriminacije prijavila 27 osoba, sve poziva na krajnje odgovorno ponašanje.

Okupljanje će trajati dva sata nakon čega će povorka krenuti iz Đardina ulicom Kralja Tomislava, Marmontovom ulicom, Rivom, ulicom Marka Marulića te Narodnim trgom preko Bosanske ulice natrag do Đardina, gdje će se održati Split Pride program, koji se do sada održavao na rivi.

U tri dosadašnja Split Pridea policija je zbog nasilničkog ponašanja, rasne i druge diskriminacije te sprječavanja policajaca u obavljanju dužnosti prijavila ukupno 27 osoba, od čega njih čak 25 u 2011., prvoj godini splitskog Pridea kada su zabilježeni i najveći sukobi.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo objavilo je kako su 2011. zbog nasilničkog ponašanja kazneno bile prijavljene 22 osobe, dvije za rasnu i drugu diskriminaciju te jedna zbog sprječavanja policije u obavljanju dužnosti. Protiv 18 osoba podneseni su optužni prijedlozi, a Općinski sud do kraja svibnja ove godine za sve je donio osuđujuće presude.

Njih 14 uvjetno je osuđeno, trojica su kaznu zamijenila radom za opće dobro, dok je jednom mlađem punoljetniku izrečena posebna obveza po Zakonu o sudovima za mladež. Trojici kazneno prijavljenih maloljetnika je izrečena odgojna mjera, a prema jednom je postupak još uvijek u tijeku. Novčano je kažnjen i nasilnik zbog prekršaja prema Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Lani je splitsko tužiteljstvo zaprimilo kaznene prijave zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju protiv jedne punoljetne osobe i jednog mlađeg punoljetnika. Protiv punoljetnoga je u tijeku istraga te je poslana zamolba za pružanje pravne pomoći radi njegova ispitivanja, budući da ne prebiva u Hrvatskoj. Protiv mlađeg punoljetnika neće se pokretati kazneni postupak, a protiv obojice je pokrenut prekršajni postupak prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, te se još očekuje prvostupanjska presuda.

Splitska policija i ove godine sve građane poziva na krajnje odgovorno ponašanje te izbjegavanje bilo kakvih sukoba ili napada na LGBT osobe.