osuda izraela

U Švedskoj odobren skup na kojemu će se spaliti Biblija i Tora

14.07.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Švedska policija je u petak odobrila skup na kojemu tri osobe planiraju spaliti po jedan primjerak Biblije i Tore ispred izraelskog veleposlanstva u Stockholmu, a Izrael je tu odluku odmah osudio

U zahtjevu poslanom policiji organizator navodi da želi spaliti te vjerske knjige kao odgovor na spaljivanje Kurana organizirano u lipnju ispred džamije u Stockholmu koje je razbjesnilo muslimane diljem svijeta.

Skup se treba održati u subotu između 13.00 i 14.00 sati po mjesnom vremenu.

Policija je na upit AFP-a istaknula da nije izdala odobrenje na službeni zahtjev za spaljivanje vjerskih knjiga, nego je odobrila javni skup na kojemu će se iznijeti "određeno mišljenje", s obzirom na ustavno pravo na slobodu okupljanja.

"Ta je razlika važna", dodala je Carina Skagerlind, glasnogovornica stockholmske policije.

No skup je ipak potaknuo oštre kritike Izraela i židovskih organizacija.

"Osudio sam spaljivanje Kurana, svetog za muslimane cijelog svijeta, a danas me boli duša na pomisao da ista sudbina očekuje židovsku Bibliju, vječnu knjigu židovskog naroda", reagirao je izraelski predsjednik Isaac Herzog.

Yaakov Hagoel, predsjednik Svjetske cionističke organizacije, ocijenio je pak da izdavanje takvog odobrenja policije nije "sloboda govora, već antisemitizam".

Dana 28. lipnja Iračanin izbjegao u Švedsku spalio je nekoliko stranica Kurana ispred glavne džamije u Stockholmu na Kurban-bajram, blagdan koji slave muslimani diljem svijeta.

Taj je događaj potaknuo niz reakcija u muslimanskom svijetu, a UN-ovo Vijeće za ljudska prava donijelo je u srijedu rezoluciju u kojoj osuđuje spaljivanje Kurana i iskazivanje vjerske mržnje.

No neke zemlje, uglavnom zapadne, usprotivile su se donošenju zakona o blasfemiji, ali jasno osuđuju takve postupke.