NAPAD NATO SNAGA

U sukobima u Afganistanu oko 30 mrtvih

12.06.2009 u 16:13

Bionic
Reading

Najmanje je 28 osoba, među kojima šest civila ubijenih u izgredu i u NATO-ovoj paljbi, poginulo u sukobima diljem Afganistana, priopćili su u petak NATO i mjesne vlasti

Međunarodne snage za sigurnosnu pomoć (ISAF), koje predvode NATO-ove snage u Afganistanu, priopćile su da je u dvama izgredima u koje su umiješane njegove snage u Kunaru, nemirnoj pokrajini na istoku zemlje, ubijeno šest afganistanskih civila.

Izgredi se događaju u trenutku kad je novi zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general Stanley McChrystal, smanjenje broja civilnih žrtava postavio za jednu od najvažnijih zadaća.

U okrugu Has Kunaru ISAF-ovo vozilo se sudarilo s afganistanskim kamionom, pri čemu su poginula četiri civila - dva na mjestu nesreće i dva od zadobivenih ozljeda - a četiri su ozlijeđena.

Još dva civila su poginula i četiri ranjena u sukobu međunarodnih snaga i pobunjenika u okrugu Šapa Dariju, po istom izvoru.

Planinska pokrajina Kunar, uz granicu s pakistanskim plemenskim područjima, jedno je od uporišta afganistanske pobune koju predvode talibani i skupine povezane s Al-Kaidom.

Usto, britanski vojnik je poginuo u četvrtak pokraj Kandahara, na jugu zemlje, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Time se broj stranih vojnika koji su od 1. siječnja poginuli u Afganistanu popeo na 134, kako navodi internetska stranica www.icasualties.org.

Zadnjih tjedana nasilje je u porastu u Afganistanu, dva mjeseca prije predsjedničkih izbora koji će se održati 20. kolovoza. Nasilje se proširilo i na dosad mirna područja.