živahno za vikend

U subotu tri Hoda za život i jedan protuhod za slobodu

17.05.2018 u 20:50

Bionic
Reading

Treći Hod za život udruga koje se protive pobačaju održat će se u subotu u tri hrvatska grada, Splitu, Zagrebu i Rijeci

Drugu godinu zaredom Hod za život održava se u Splitu, a prvi put će se ove godine tom hodu priključiti Rijeka.

Organizatori naglašavaju kako je cilj poslati poruku svakoj majci - nisi sama, život je dragocjen dar! Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakog ljudskog i građanskog prava. Hodom za život, kako tvrde, brane pravo na život svakog ljudskog bića od začeća do prirodne smrti i pružaju podršku svakoj trudnici.

Ove godine u Rijeci će se održati i svojevrsni protuskup - Hod za slobodu.

Riječ je o skupu koji ad hoc građanska inicijativa Građanke i građani Rijeke organizira kao reakciju na jačanje konzervativizma u Hrvatskoj, a glavni povod je održavanje prvog Hoda za život u Rijeci.

Kako su istaknuli predstavnici udruga i građana, Hodom za slobodu želi se poslati poruka da je Rijeka za pravo na slobodu svakog pojedinca, pravo na tjelesnu autonomiju te pravo na izbor u zajednici koju sami poželimo, a protiv nasilja i smanjivanja stečenih prava, među ostalim i prava manjina.

  • +3
Hod za život završio je na centralnom gradskom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Procrkvene udruge posljednjih godina nalaze se u snažnoj ofenzivi kojoj je konačni cilj zabrana pobačaja u Hrvatskoj.

Ustavni sud je početkom ožujka 2017. godine, nakon više od 20 godina otezanja, donio odluku prema kojoj pobačaj ne može biti zabranjen i naložio je Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine izradi novi zakon zato što je postojeći zastario i datira još iz vremena Jugoslavije.

I nakon odluke Ustavnog suda procrkvene udruge su nastavile s kampanjom protiv pobačaja tražeći njegovu potpunu zabranu. Iako politika nije sklona potpuno zabraniti pobačaj, sudeći prema snažnim pritiscima iz Katoličke crkve, velika je mogućnost da će procedura biti tako komplicirana i zahtjevna da će on biti praktički nedostupan.