'KATOLIČKI PRIDE' U ZAGREBU I SPLITU

Predizborni Hod za život: Hoće li političari imati obraza prekršiti šutnju?

19.05.2017 u 13:52

Bionic
Reading

Hod za život, koji izaziva kontroverze u dijelu javnosti, sutra će se održati u Zagrebu i Splitu. Ovoga puta i tajming, dan predizborne šutnje, nameće brojna pitanja jer bi neki političari, poput Brune Esih, to mogli iskoristiti za promociju, što za tportal komentira politički analitičar Žarko Puhovski

Organizatori su najavili da će se šetnji pridružiti više sudionika nego kada je, prema njihovim procjenama, 'za život' hodalo 15.000 ljudi. Riječ je o događaju koji organiziraju udruge bliske Katoličkoj Crkvi, koje se bore za zakonsku zabranu pobačaja, dok s druge strane stoje razne ženske, feminističke i sekularne organizacije koje se zauzimaju za pravo na izbor žena koje se nađu u toj teškoj situaciji.

Kristina Bekić iz inicijative Hod za život kazala nam je da je osnovna poruka koju žele odaslati da je život temeljno ljudsko pravo te da sva druga ljudska prava proizlaze iz toga da nam je dopušteno živjeti. U Inicijativi smatraju da život svakog čovjeka započinje začećem – spajanjem spermija oca i jajne stanice majke. 

Napominju da je Hod za život i odgovor na poziv Ustavnog suda da se ljude educira o tome kad započinje ljudski život. 'Hodom želimo svratiti pozornost i na činjenicu da 75 % žena koje su imale pobačaj, kažu da su se na to odlučile zbog ekonomskih poteškoća ili pritiska okoline. Naša je poruka i da je nedopustivo da 20 posto žena nakon rodiljnog dopusta u Hrvatskoj ostane bez posla – trudnice i žene s malom djecom su danas najdiskriminiranija skupina u Hrvatskoj – Hodom im izražavamo podršku i tražimo promjene', naglasila je Bekić.  

Događanje je imalo i mučnu uvertiru. Aktivistica za prava žena Sanja Sarnavka prijavila je policiji da ju je divljački verbalno napao navodni zaštitar inicijative Hod za život preko Facebooka.

Kristina Bekić je o napadu na Sarnavku kazala da u ovogodišnjem Hodu za život sudjeluje 'više od 500 volontera, većinom mladih, obrazovanih, pristojnih i prekrasnih ljudi'. 'Dok se ne dokaže da je uvredljivu poruku poslao netko s popisa naših volontera, ovo ćemo smatrati pokušajem gospođe Sarnavke i njezine udruge B.a.B.e da dan prije Hoda za život pokrenu kampanju blaćenja.  

Svako vrijeđanje držimo neprihvatljivim: zato pozivamo i Sarnavku da se kao javna osoba ubuduće suzdrži od vrijeđanja neistomišljenika. Uvrede koje je iznijela na račun organizatora Hoda za život i građana koji će sutra hodati za život, obitelj i Hrvatsku u Splitu i Zagrebu – sramote nju osobno, udrugu B.a.B.e te sprječavaju demokratsku i javnu raspravu utemeljenu na činjenicama o prevažnom pitanju zaštite temeljnog ljudskog prava – prava na život', poručila je Bekić iz inicijative Hod za život.  

Hod za život održava se u subotu, dan prije izbora, što je, smatraju neki, poput Gorana Jugovića, kandidata za splitskog gradonačelnika, izravno kršenje predizborne šutnje jer je riječ o političkom skupu. Hod za život idealna je prilika za kandidate poput Brune Esih da poentiraju dan prije izbora.    

Iz Inicijative na kritiku odgovaraju da se Hod za život održava treće subote u svibnju. Prošle godine održan je 21. svibnja. Prema njihovu mišljenju, održavanje nepolitičkih događaja ne krši predizbornu šutnju, baš kao ni brojni drugi događaji koji se odvijaju ove subote, poput nogometnih utakmica, koncerata ili drugih javnih okupljanja.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da nema nikakvog spora oko toga da se tu radi o legalnom pritisku na tijela vlasti da se promijeni zakonodavstvo.  

Puhovski: Zašto nije bilo pritužba DIP-u?

'Ako je to političko djelovanje, a po mojem sudu jest, onda ga kako takvo treba i tretirati', navodi Puhovski. Ističe da je protivnik predizborne šutnje koja, po njemu, nema smisla, ali zakonski je tako i neobično mu je da se nikome to nije učinilo problemom i da druga strana nije reagirala.

'Da su na vrijeme reagirali, mogli su zatražiti da se ta odluka promijeni, ali očito ni sami nisu shvatili što se događa. Pitanje je kako bi se reagiralo da je netko podnio pritužbu Državnom izbornom povjerenstvu', kazao je Puhovski.

Naglašava da je šutnja neobičan termin jer 'ako tiho hodam, ne mogu prekršiti šutnju, ali u osnovi, to je kršenje načela da nema političke, prijeizborne promidžbe dan uoči izbora'.

'To se više ne može spriječiti i riječ je o previsokoj lopti da netko ne bi skočio za njom da poentira kad se takva prilika ukazala', vjeruje Puhovski. Dodaje da DIP nije trebao zabraniti događanje po vlastitom nahođenju, ali su oni koji smatraju da događanje konkurenciji daje nefer prednost, trebali reagirati.

Spomenimo i da na trasi Hoda za život na križanju Mesničke i Ilice u Zagrebu, Queer Zagreb i News Bar organiziraju predstavu inovativnog kazališta kreativno nazvanu 'Hod za život'. Navode da je riječ o participativnoj predstavi u kojoj mogu sudjelovati svi koji mogu hodati, stupati ili gaziti po tuđim pravima. Uglavnom, bit će vruće kad dođe do bliskog susreta dvaju različitih koncepata 'hoda za život'.

Prošlogodišnji Hod za život završio je privođenjem dviju aktivistica, Dunje Ercegović i Dunje Janković

Tko je podržao Hod

Ni prošle godine nije sve prošlo mirno: Hod za život obilježio je incident pri kojem je mlada pjevačica Lovely Quinces (Dunja Ercegović) pokušala zaustaviti povorku.

S druge strane, organizatori su imali snažnu podršku jer je na čelu kolone, uz aktivisticu Željku Markić, koračala Sanja Orešković, supruga tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića, što je inicijativi dalo veliki poticaj.

Ove godine to su događanje videoporukama podržali splitski pjevači Marijan Ban i Meri Cetinić, Nino Raspudić, a sudjelovanje je najavila i europarlamentarka Marijana Petir, no očekuje se da će i drugi političari konzervativnog svjetonazora iskoristiti priliku za promociju.