KINESKA LUKA TIANJIN

U stravičnim eksplozijama 17 poginulih i 400 ozlijeđenih

13.08.2015 u 07:12

Bionic
Reading

Broj poginulih u dvjema snažnim eksplozijama koje su u srijedu kasno navečer potresle kinesku luku Tianjin porastao je na 17, a ozlijeđeno je 400 osoba, od kojih su 32 u kritičnom stanju, prenose službeni kineski mediji

Vlasti su izgubile i kontakt s 36 vatrogasaca koji su sudjelovali u gašenju požara izazvanih eksplozijama skladišta zapaljivih tvari u industrijskom dijelu luke na sjeveroistoku Kine.

Požari su u četvrtak još gorjeli u tom 15-milijunskom gradu a objavljene fotografije na internetskim stranicama kineskih medija pokazuju nekoliko uništenih zgrada, spaljena vozila kao i uništenu višekatnu garažu.

Prema lučkim vlastima promet u luci se odvija normalno.

Kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je od lokalnih vlasti da hitno rade na saniranju stanja i zbrinjavanju ozlijeđenih.

Kineska državna televizija objavila je kako je do eksplozije došlo u skladištu eksploziva nešto prije ponoći i nastali udar protresao je zgrade nekoliko kilometara ukrug. Druga je eksplozija uslijedila oko 30 sekundi nakon prve, prenose državni mediji.

Prema državnoj novinskoj agenciji Xinhui prva ekspozija imala je snagu tri tone TNT-a a druga 21 tone TNT-a.

Video snimke pokazivale su požare koji su nadvisivali okolne stambene višekatnice te stanovnike i radnike, od kojih neki ozlijeđeni, kako bježe s mjesta nesreće.