2.200 zaraženih

U Srbiji u 24 sata gotovo 300 novooboljelih, Covid-19 ušao u i KBC Dedinje

06.04.2020 u 17:06

Bionic
Reading

U Srbiji su za 24 sata potvrđena 292 nova slučaja koronavirusa, umrlo je još sedmero pacijenata, a Covid-19 ušao je i u zdravstveni sustav jer je u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje pozitivno 67 zdravstvenih djelatnika i devetoro pacijenata.

Od početka epidemije registrirano je ukupno 2.200 zaraženih kojima je potvrđen Covid -19, priopćeno je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji zdravstvenog stožera srbijanske vlade. Do sada je umrlo ukupno 58 osoba zaraženih koronavirusom.

U bolnicama se trenutno liječi 1.197 pacijenata, od kojih je 101 osoba na respiratoru.

Od nedjelje do ponedjeljka testirane su 1.192 osobe, a od početka epidemije njih ukupno 8.852.

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević ukazala je na činjenicu da se "povećava broj pacijenata na respiratorima", te da je riječ "o kritičnim stanjima", ali je rekla kako je "istodobno ohrabrujuće" što ima i pacijenata koji su počeli slobodno disati i skinuti su s aparata.

Epidemiolog dr. Predrag Kon naveo je kako se "apsolutno razmišlja" o primjeni "šireg testiranja" da bi se dobila što cjelovitija slika o epidemiološkom stanju.

  • +3
Policijski sat u Srbiji Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Kon je potvrdio da je koronavirus registriran u KBC “Dedinje”, gde je od 257 testiranih pozitivno 67 zdravstvenih djelatnika, među kojima 11 liječnika.

Po njegovoj ocjeni, virus je najverojatnije ušao preko pacijenta koji je operiran, ali na prijemu nije pokazivao simptome niti je znao da je zaražen.

Svi pozitivno testirani su u izolaciji, bit će otkazane sve operacije osim hitnih slučajeva, uz korištenje zaštitne opreme.

"Ključna je namjera ostaviti 'Dedinje' i slične bolnice kao covid slobodne. Ali, mi ne možemo znati jesu li pacijenti ušli zaraženi ili ne. Ako se oni testiraju u fazi inkubacije, mogu biti lažno negativni", objasnio je dr Kon.

Sa sjevera Kosova, koji je organizacijski u zdravstvenom sustavu Srbije, danas je prijavljeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je do sada ukupno 33, a jedan pacijent je preminuo.

Prihvaćajući pandemijske mjere po savjetima Svjetske zdravstvene organizacije, Srbija nije službeno proglasila epidemiju koronavirusa, a prvi slučaj zaraze potvrđen je 6. ožujka.