SAVJET EU-a PROTIV NELEGALNE TRGOVINE

U Srbiji će uskoro čipirati drva

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 11.05.2011 15:17
  • Objavljeno 11.05.2011 u 13:20
drvo trupac

drvo trupac

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Poznato je da je prije nekoliko godina i na ovim prostorima počelo čipiranje kućnih ljubimaca, no Srbija će uskoro otići korak dalje te će čipove dobiti i drva. Naime, da bi se stalo na kraj nelegalnoj sječi i trgovini drvima, Srbijašume će po preporuci EU-a čipirati drva u svom vlasništvu

Ta se metoda, piše B92, već uspješno primjenjuje u zemljama EU-a. Tvrtka Srbijašume u priopćenju je navela da su već propisane upute o izradi i upotrebi pločica za obilježavanje šumskih drvnih sortimenata, kao i hologramski zaštićenih otpremnica i popratnica za promet svih drvnih sortimenata.

Pločicom se obilježavaju svi vredniji drvni sortimenti, tehničko drvo, trupci itd., koji će ovisno o klasi kojoj pripadaju dobiti pločice različitih boja, na kojima će, uz broj pločice, biti upisani podaci o nazivu šumskog gospodarstva i oznaka standarda da drvo potječe iz certificirane šume (FSC standard).

Pločice će očitavati terenska računala s integriranim barkod čitačima, koje tvrtka Srbijašume planira uvesti do kraja ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi