U BIH 30. SVIBNJA

U Srbiji 1. svibnja uglavnom bez prosvjeda

01.05.2013 u 18:17

Bionic
Reading

Međunarodni praznik rada 1. svibnja srbijanski sindikati obilježili su nizom prigodnih skupova, ali su, za razliku od kolega diljem svijeta, sindikalne udruge uspjele izvesti na ulice tek koju stotinu ljudi, dok su u BiH sindikati tek za potkraj svibnja najavili organiziranje masovnih prosvjeda zbog lošeg položaja radnika

Pojedini beogradski elektronički mediji primjetili su kako današnji sindikalni prosvjedi "ne bi uznemirili ni vlasti neke mjesne zajednice" budući da većina radnika u prijestolnici i u drugim krajevima Srbije "svoj dan provodi na roštiljanju".

Nitko od dužnosnika se nije niti potrudio objasniti taj nesklad nezadovoljstva i činjenice da je samo tijekom prva dva mjeseca ove godine više od 30.000 ljudi u Srbiji ostalo bez posla, koju su priopćili predstavnici Saveza samostalnih sindikata u središtu Beograda, ali tek pred nekoliko stotina sindikalnih aktivista.

Umirovljena profesorica Sveučilišta u Beogradu Srbijanka Turajlić, međutim, kaže kako bi građani Srbije "imali povod prosvjedovati svaki dan, ako bi htjeli".

"Ne vjerujem da u Srbiji postoji svijest da je 1. svibnja dan kad treba organizirati prosvjed. U okruženju to rade organizacije sindikata, a kod nas su, kako izgleda, sindikalni vođe zadovljni i odlučili su roštiljati", prokomentirala je Turajlić na jednom internet portalu.

Po službenim podacima sindikata, nezaposlenost u Srbiji dosegnula je u prvom tromjesečju ove godine 30 posto. Izvješća o prosvjedima u Srbiji danas su, međutim, zamijenili naslovi o pohodima u prirodu.

Osim toga, zaposlenici u srbijanskim državnim službama, te većina njih u mnogim javnim poduzećima, imat će, stjecajem kalendarskih i prazničnih okolnosti, uz praznik rada 1. svibnja pravi mali godišnji odmor zahvaljujući spajanju Međunarodnog praznika rada, blagdana pravoslavnog Uskrsa i Dana pobjede nad fašizmom 9. svibnja.

Na prvosvibanjski praznik u većem dijelu BiH bilo je neradno i slavljenički bez organiziranog obilježavanja, a Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH donio je u srijedu odluku da se masovni prosvjed održi 30. svibnja u Sarajevu kako bi radnici iskazali nezadovoljstvo zbog iznimno teškog položaja u kome se nalaze.

Savez samostalnih sindikata BiH ocijenio je da je veliki broj radnika u BiH izložen brojnim kršenjima osnovnih radničkih i sindikalnih prava, na nehumanim radnim mjestima, uz neredovite ili nikakve plaće, bez uplaćenih doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Praznik rada je ujedinio najveći dio Bosne i Hercegovine koji ga obilježava bez ikakvih prosvjeda i organiziranih proslava, a vlasti su odlučile spojiti dva neradna dana s vikendom zbog čega službene institucije neće raditi čak pet u Federaciji BiH, odnosno šest dana u Republici Srpskoj.