DIOKLECIJANOVI PODRUMI

U Splitu otvoren sajam vina

12.10.2013 u 09:16

Bionic
Reading

U petak, 11. listopada u podne, u Dioklecijanovim podrumima u Splitu otvorena je zanimljiva privredna i turistička manifestacija pod nazivom Vinski podrum. Riječ je o sajmu vina i tradicionalnih proizvoda iz Dalmacije. Uz razna vina, na štandovima su građani i još uvijek brojni turisti u Splitu mogli degustirati vina, maslinovo ulje, sireve i ostale tradicionalne poljoprivredne proizvode. Izbor carskih podruma koji su zasigurno, između ostalog, bili i antički vinski podrumi posve je logičan

Na otvaranju sajma bili su splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar. Svoja su vina predstavili 80 vinara iz Hrvatske, a u ponudi je bilo i livanjskog sira te paškog sira Gligora. Sajam će potrajati dva dana, a uz degustaciju će biti održano i više stručnih predavanja o temi vina.

Gradonačelnik Baldasar pozdravio je manifestaciju i istaknuo da je to pravi način da se kvalitetnim sadržajem produlji turistička sezona, a župan Ževrnja pohvalio se da i sam posjeduje vinograd i bavi se vinima. Na sajmu je istaknuto da je vinarstvo branša koja u posljednja dva desetljeća bilježi kontinuiran rast i zapažen međunarodni uspjeh pa su tako vina iz Hrvatske i Dalmacije sve češće nagrađivana na sličnim manifestacijama u svijetu.

Na štandovima se moglo degustirati razna vina iz vinarija od Iloka, preko Konavala do Dalmacije, Paga, Krka i Istre. Slavoniju i Baranju u jakom sastavu su predstavljali Iločki podrumi, Krauthaker, Kutjevo i Zdjelarević, a Zagorje poznati Vuglec breg. Istru je predstavljala udruga Vinistra. Jug Dalmacije su predstavljali Dubrovački podrumi i istaknuti vinari s Pelješca. Hvar su predstavili najbolji hvarski vinari Plančić, Plenković, Tomić i Carić. Na sajmu su bili i vinari iz Imotskog, Brača i Kaštela.

Uz vina, moglo se probati i razne sireve, ali i razne tradicionalne delicije koje su za osnovu imale maslinovo ulje. Uljara Vukšić iz Solina predstavila je originalan proizvod, maslinovo ulje izrađeno s mješavinom mediteranskog aromatičnog bilja, primjerice s lavandom, ružmarinom i kaduljom.

Naravno, na sajmu u degustaciji najaktivniji su bili brojni turisti kojima je spoj antičkih podruma i vinskog sajma, prema njihovom priznanju, predstavljao iznimnu atrakciju. Na sajmu su vinari i enolozi savjetovali građane Splita i turiste kako optimalno poslužiti vino, na kojoj ga temperaturi držati i servirati te educirali zainteresirane o kombinacijama vina s raznim jelima i okusima. Sajam koji je za ljubitelje dobrih vina prava prigoda zatvara se u subotu, 12. listopada u 21 sat.