VESELA DIPLOMACIJA

U službi Hrvatske kuhaju čobanac

16.05.2010 u 09:33

Bionic
Reading

Dok je Dino Debeljuh zastupao Hrvatsku u Indiji, domaća javnost mogla je gotovo redovito pratiti aktivnosti tadašnjeg veleposlanika kojeg su u stopu pratili indijski mediji

Gotovo svaka druga vijest koja je o Dinu Debeljuhu stizala iz te daleke zemlje bila je iz 'tvornice snova' Bollywooda: bivši veleposlanik neumorno je pokušavao setove za živopisne indijske filmove dovesti u Hrvatsku. Njegove su dogodovštine zasigurno uveselile pokojeg čitatelja u Hrvatskoj, ali su nam dale i priliku zaviriti u svakodnevicu hrvatskih veleposlanika.

Hrvatska trenutačno u svijetu ima više od sto diplomatskih predstavnika visokog ranga, odnosno veleposlanika i konzula koji od Washingtona do Tokija otvaraju izložbe, sudjeluju na sajmovima i okruglim stolovima, predstavljaju knjige, organiziraju diplomatske prijeme i domjenke, piše Novi list. No u njihovim rasporedima svako toliko nađe se i pokoji događaj za pamćenje.
Samo kratak pogled na biltene Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija pokazuje da je među aktivnostima veleposlanika i konzula u posljednjih godinu i pol dana bilo svega – od carskog čitanja poezije, preko kuhanja pred televizijskim kamerama do blagoslova vinograda.

Zanimljivom događaju nedavno je tako prisustvovala generalna konzulica u Sydneyju Mirjana Piskulić. U vojnoj luci tog australskog grada, na povratku s višemjesečne istraživačke ekspedicije s Antartika, usidrio se japanski ledolomac Shirase na kojem je organiziran domjenak. Hrvatska konzulica je tom prilikom pila piće s ledom starim 20 tisuća godina, porijeklom s antarktičkih santi.

U Indoneziji je hrvatski veleposlanik Željko Čimbur sa svojom suprugom početkom ove godine promovirao Hrvatsku na najgledanijem privatnom kanalu Global TV-u, pokazavši i svoje kulinarsko umijeće skuhavši čobanac - bez svinjetine, ali uz korištenje crvenog feferona, zaštitnog znaka indonezijske kuhinje - i brodet

od jegulja, dok je desert, palačinke sa sirom, napravila gospođa Čimbur. Kuhali su u hrvatskoj rezidenciji, jela su poslužena na tanjurima s hrvatskim amblemima, na stolu su bila hrvatska vina, a u pozadini je svirala hrvatska tradicionalna glazba.

Veleposlanik u Japanu Drago Štambuk je, između ostaloga, bio pozvan i na ceremonijalno carsko novogodišnje čitanje poezije te je za tu priliku napisao pjesmu s pet stihova, koja je prevedena na japanski i uručena caru.

Ako je suditi prema biltenima MVPEI-ja, najdraži način za promociju Hrvatske diplomatima su hrvatska kuhinja i – kravate. Tako je, primjerice, veleposlanstvo u Danskoj u Gradskoj vijećnici Kopenhagena prošle jeseni postavilo izložbu 'Izazov kravate', dok je generalni konzulat u kanadskoj Mississaugai u isto vrijeme ispred zgrade Parlamenta provincije Ontario u Torontu proslavio Međunarodni dan kravate.

S druge strane, kulinarstvom je Hrvatsku predstavilo i veleposlanstvo u Čileu. Za razliku od Čimbura u Indoneziji, kuhali su se dalmatinski specijaliteti. Kuhali su i djelatnici veleposlanstva u Dublinu, skupa sa suprugom veleposlanika Veselka Grubišića. Slane i slatke hrvatske specijalitete ponudili su lani na humanitarnoj priredbi 'International Bazaar Dublin'.