NOVA BLAMAŽA

U slučaju Konstruktor optužen mrtav čovjek

29.11.2010 u 16:24

Bionic
Reading

U optužnicu zbog privatizacije splitskog Konstruktora ubačen je i Nedjeljko Ževrnja, koji je preminuo još 2005. Osmrtnica mu je uredno objavljena u novinama, no nije reagirao ni istražni sudac, ni njegov branitelj, ni Odvjetništvo

U kaosu hrvatskog pravosuđa malo što nas je posljednjih godina uspijevalo iznenaditi, no podizanje optužnice protiv čovjeka koji je već punih pet godina mrtav novi je, bizarni detalj koji će se upisati u antologiju hrvatske pravne države.

Učinilo je to splitsko Županijsko državno odvjetništvo u slučaju Konstruktor, kada je ovog tjedna uz sveprisutnog Željka Žderića i šefa Porezne uprave Ivicu Mladinea na optuženičku klupu poslalo i pokojnog Nedjeljka Ževrnju

On je, naime, preminuo prije točno pet godina, tek nekoliko mjeseci nakon što je Vrhovni sud otvorio istragu oko sporne privatizacije splitske građevinske tvrtke. Ževrnja je sjedio u Upravnom odboru Konstruktora, pa je automatizmom postao jedan od optuženih.

'Nismo raspolagali tom informacijom, službeno taj podatak nemamo ni danas', brane se u splitskom Odvjetništvu.
'Dakako da ne bismo vodili postupak protiv preminule osobe, no službenu informaciju o smrti nitko nam nikada nije dostavio. Osmrtnica iz novina za nas nije relevantan podatak, potreban je izvod iz Matice umrlih', komentar je ŽDO-a.

Ževrnjima osmrtnica, podsjetimo, objavljena je u Slobodnoj Dalmaciji još 4. prosinca 2005. godine.
Inače, odluku o obustavi postupka protiv preminuloga mogao je donijeti istražni sudac tijekom istrage, a bilo bi logično i da ga je o tome izvijestio branitelj optuženih.To, međutim, nije učinjeno.

Slučaj Konstruktor po sudovima se vuče već godinama, no čini se da je ovih dana konačno došlo vrijeme za rasplet. Zastoj u osmogodišnjoj istrazi svojedobno je bio nastao i zbog smrti sutkinje Koraljke Deželić, koja je pronađena mrtva u vlastitome stanu. Sumnjalo se u suicid.