NEMA NOVCA

U Sloveniji zabrinutost zbog mogućih odšteta za 'izbrisane'

27.06.2012 u 19:01

Bionic
Reading

Slovenski ministar gospodarstva Radovan Žerjav izjavio je u srijedu da u državnom proračunu za ovu godinu nema sredstava za eventualne odštete 'izbrisanim' neslovencima, nakon presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu

Senat tog suda sa sjedištem u Strasbourgu u srijedu je presudio da je Slovenija na ime nematerijalne odštete dužna platiti po 20.000 eura Mustafi Kuriću, Ani Mezga, Tripunu Ristanoviću, Aliji Berishi, Ilfanu Sadiku Ademiju i Zoranu Miniću te im vratiti 30.000 eura za troškove postupka pred tim sudom.

Riječ je o šestero od 11 bivših državljana nekadašnjih jugoslavenskih republika koji su 2006. pokrenuli postupak protiv Slovenije jer im je prilikom osamostaljenja te države oduzeto prebivalište u Sloveniji, što je sud ocijenio diskriminacijom i kršenjem europske konvencije o ljudskim pravima.

Na konferenciji za novinare na pitanja o tome kako će vlada reagirati na taj pravorijek koji bi, ako postane presedan, mogao jako opteretiti državni proračun jer je u kategoriji tzv. 'izbrisanih' neslovenaca, koji su 1991. izgubili prebivalište u Sloveniji, više od 25.000 ljudi, Žerjav je rekao da presudu još treba proučiti, ali da je riječ o 'velikom problemu' i 'zastrašujućim brojkama' ako bi Slovenija izbrisanima trebala isplatiti odštete.

'To su grozni iznosi i ova vlada s proračunom kojim raspolaže to ne može platiti. Stvar nije nimalo jednostavna jer tog novca nema i u ovom trenutku ne vidim rješenje. No, neka rješenja će u skladu s presudom trebati naći', rekao je Žerjav.


Kako bi ilustrirao koliko bi Slovenija trebala isplatiti 'izbrisanima' na ime odštete, kad bi se slučaj uzeo kao presedan, Žerjav je rekao da bi to bilo onoliko koliko je slovenska vlada nedavno uštedjela opsežnim mjerama rezanja državnog proračuna radi financijske stabilizacije.

Sudac Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu iz Slovenije Boštjan Zupančič upozorio je povodom presude iz Strasborga da su slovenski ustavni suci dva puta upozorili da je oduzimanje prebivališta neslovencima bez slovenskog državljanstva prije 22 godine bilo nezakonito, ali da su takav pravorijek ustavnog suda 'ignorirali' i zakonodavna i izvršna vlast.

'Cijenu će sada platiti domaći porezni obveznici', naveo je Zupančič u posebnoj izjavi, koju su u srijedu prenijeli slovenski mediji.

Zupančič je isto tako osudio slovenske vlasti zbog 'postkomunističkog formalizma', uslijed kojega su sudovi u Sloveniji dosad odbijali priznati odštete 'izbrisanima' jer su predmet proglašavali pravno zastarjelim.