visoki postotak

U Sloveniji opet velik broj novih zaraženih

04.11.2020 u 09:56

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6311 testova potvrđeno 2025 zaraza koronavirusom, uz visok 32,1 postotak pozitivno zaraženih, objavili su u srijedu slovenski mediji

Podatak još nije služben, a potpune podatke koji uključuju i stanje u bolnicama i broj preminulih vlada će objaviti tijekom dana.

Premijer Janez Janša sinoć je u obraćanju građanima putem video poruke kazao da slijedi mjesec teške borbe s koronavirusom i "duga zima" u kojoj će biti potreban oprez. Istaknuo je da vjeruje kako će Slovenci Božić i Novu godinu dočekati u normalnijim okolnostima nego što je trenutna situacija, ako se svi budu pridržavali propisanih epidemioloških mjera i vladinih odluka, među kojima su i policijski sat tijekom noći, te "zaključavanje" unutar općina boravišta.

Vrh drugog vala pandemije krajem tjedna

Donesene drastične mjere zaustavljanja dijela društvenog života bile su potrebne kako bi se spriječio raspad zdravstvenog sustava, naveo je Janša, pozvavši na solidarnost i odgovornost u uvjetima zimskog razdoblja kako bi se sadašnji drugi val epidemije zaustavio.

U Sloveniji je od početka epidemije potvrđeno više pod 39.000 zaraza, no Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) u svojoj je novoj ocjeni naveo kako je vjerojatno u zemlji trenutno oko 90.000 zaraženih koronavirusom, odnosno da je inficiran svaki 22. stanovnik.

 NIJZ navodi kako se procjenjuje da će vrh drugog vala epidemije biti dosegnut krajem ovoga tjedna.