ukupno 1344

U Sloveniji devet novooboljelih od Covida-19, epidemija se nastavlja smirivati

21.04.2020 u 12:55

Bionic
Reading

Slovenija na dnevnoj razini ima devet novih slučajeva zaraze koronavirusom i nije zabilježila niti jedan smrtni slučaj, a slovenski epidemiolozi procjenjuju da se epidemija i dalje smiruje, objavljeno je u utorak.

Tijekom jučerašnjeg dana su obavljena 1174 testiranja i potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali broj smrtnih slučajeva ostao je isti te je preminulo 77 osoba zaraženih koronavirusom, objavila je slovenska vlada.

Prema ocjenama epidemiologa, zaraza koronavirusom se nastavlja smirivati, o čemu svjedoči i to što se u ponedjeljak za troje smanjio broj hospitaliziranih bolesnika u odnosu na nedjelju te je sada ukupno 85 hospitaliziranih, dok je onih na intenzivnoj njezi 25, također jedan manje u odnosu na prethodni dan. Iz bolnica su nakon oporavka u ponedjeljak otpuštena još četiri pacijenta.

Ukupan broj potvrđenih zaraza koronavirusom, od početka epidemije do kraja jučerašnjeg dana, povećao se na 1344 slučaja, nakon 42.976 napravljenih testova. Prema podacima ministarstva zdravlja, i dalje je najteže stanje u domovima za starije osobe, gdje epidemija još nije u silaznoj putanji.

Iz tih ustanova, u kojima su smješteni na bolest najosjetljiviji ljudi starije životne dobi, dolazi 26 posto ukupno potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sloveniji, ali i oko tri četvrtine od ukupno potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s epidemijom.

Najteže stanje je u domovima Metlika, Ljutomer, Horjul i Šmarje pri Jelšah, na koje se odnosi petina ukupno zabilježenih slučajeva zaraze na nacionalnoj razini i u kojima je umrlo 58 ljudi, polovica njih starijih od 85 godina. Kako je u utorak na parlamentarnom odboru za zdravstvo istaknuo ministar za zdravstvo Tomaž Gantar, zaraza u domovima za starije osobe se vjerojatno proširila preko osoblja koje u njima radi, unatoč dobrim protokolima i naputcima koje su dali nova vlada i zdravstvene vlasti.

Pri tome je ocijenio da se svi domovi nisu držali pravila o postupcima preporučenim za rad u domovima na koje se infekcija proširila, pa su u kontakt sa štićenicima dolazili zaposleni koji su nosili virus, ali nisu pokazivali simptome.