krizni mehanizam

MMF odobrio 361 milijun dolara za hitnu pomoć BiH; predviđen pad BDP-a od pet posto

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 21.04.2020 10:10
  • Objavljeno 21.04.2020 u 10:10
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Međunarodni monetarni fond potvrdio je kako je odobrio Bosni i Hercegovini kredit u iznosu od 361 milijun dolara kao dio hitne pomoći toj zemlji u borbi protiv pandemije prouzročene koronavirusom i krize koju je to izazvalo u financijskom i zdravstvenom sektoru.

"To će pomoći zemlji da ispuni hitne potrebe platne bilance izazvane globalnom pandemijom COVID-19", stoji u izjavi objavljenoj nakon sjednice Upravnog odbora MMF-a, koji je u ponedjeljak zasjedao u Washingtonu.

Kredit je osiguran kroz MMF-ov instrument brze pomoći (RFI) namijenjen članicama suočenim s problemima u platnim bilancama, a dodjeljuje se bez uobičajenog uvjetovanja provedbom određenih reformi. Taj je mehanizam uspostavljen kako bi se moglo brzo reagirati na cjenovne šokove, prirodne nesreće te konfliktna i postkonfliktna stanja.

U slučaju BiH u MMF-u ocjenjuju kako će ovaj kredit otvoriti put dodatoj financijskoj potpori toj zemlji, posebice iz fondova Eurpske unije. Kredit će unutar BiH biti podijeljen na entitete, s tim da će Federacija BiH dobiti 62 posto ovog iznosa, a Republika Srpska 38 posto.

Istodobno će Federacija 50 posto svoje kvote raspodijeliti s razine entiteta, dok će ostalih 50 posto biti podijeljeno na deset njenih županija, sukladno broju stanovnika koji u njima žive. U MMF-u procjenjuju kako će ekonomski utjecaj pandemije na BiH u skoroj budućnosti biti značajan, uzrokujući rapidno pogoršanje stanja vanjskog duga i manjak u platnoj bilanci.

  • +17
  • +14

Sarajevo: Umirovljenici dižu svoje penzije

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Očekuju se da će u 2020. godini ekonomski rast (BDP) u BiH pasti za 5 posto te da će se u 2021. godini oporaviti na oko 3,5 posto. Vlasti u BiH planiraju značajnu fiskalnu ekspanziju kako bi povećale socijalnu potrošnju i financiranje sektora zdravstva, a MMF je najavio kako će nastaviti pozorno pratiti stanje u toj zemlji te pružati potrebne savjete. Tao Zhang, zamjenik direktora i vršitelj dužnosti predsjedatelja Upravnog odbora MMF-a, izjavio je kako je radi ublažavanja negativnog utjecaja pandemije na zdravstvo i ekonomiju kratkoročni prioritet povećati potrošnju za zdravstvo, proširiti socijalne i naknade za nezaposlenost te pružiti podršku tvrtkama kako bi se sačuvala radna mjesta.

Vlasti u BiH pritom su preuzele obavezu da će se vratiti na fiskalnu politiku koja stabilizira dug kada se situacija normalizira. Zhang je istaknuo kako u postojećim okolnostima očuvanje aranžmana valutnog odbora po kojemu fukcionira Središnja banka BiH i povećanje otpornosti bankarskog sustava igraju ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju vanjske i unutrašnje ravnoteže.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!