najveći broj

U Sloveniji 31 nova zaraza koronavirusom; nema preminulih

12.08.2020 u 11:36

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1118 testiranja potvrđena 31 nova zaraza koronavirusom, a nije bilo novih smrtnih slučajeva, objavila je u srijedu slovenska vlada

To je najveći broj dnevnih zaraza zabilježenih ovog mjeseca. Nove su zaraze potvrđene u 15 općina, raspršene po cijeloj državi. Najviše infekcija bilo je u Ljubljani - devet, te tri u Celju, a među zaraženima je i jedan strani državljanin, prenijeli su mediji.

Kako tvrdi televizijska postaje POP-TV, među novozaraženima je najviše mladih, a čak 13 je u dobnoj skupini između 15 i 24 godine starosti.

Na zabrinjavajući trend sve više zaraženih među mladima upozorio je u utorak glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin koji to pripisuje njihovom neodgovornom ponašanju, odlasku na mjesta gdje se održavaju zabave , kako u Sloveniji tako i u inozemstvu, te upozorio da oni mogu biti prijenosnici zaraze na stariju osjetljiviju populaciju.

Kacin je najavio da će idući tjedan biti održano zajedničko savjetovanje ravnatelja škola, kako bi se dogovorilo kakav oblik nastave će se u uvjetima koronakrize održavati u idućoj školskoj godini koja počinje za nešto više od dva tjedna.

Roditelje i djecu školskog uzrasta koji borave u tzv. crvenim rizičnim državama vlasti upozoravaju da će morati u obveznu izolaciju od dva tjedna nakon povratka u Sloveniju i da zato ne kasne s povratkom. Trenutno je aktivno zaraženih 188 ljudi, a među zadnjim novozaraženima je i troje zaposlenih u zdravstvu, prenose slovenski mediji. Do sada su u zemlji od početka epidemije zabilježene 2303 zaraze koronavirusom, a umrlo je 129 zaraženih bolesnika.