uvodi se zabrana?

U školama pomama za američkim energetskim pićem: Gutljaj prodaju za 50 centi

30.10.2023 u 21:28

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva za RTL je potvrdilo da radna skupina izrađuje zakon kojim bi uveli mjere kojim bi ograničili prodaju energetskih pića. Pojedine škole su ih već zabranile jer u limenci može biti kofeina kao dvije šalice kave. No istraživanje pokazuje da ih svaki šest 11-godišnja pije energetska pića, piše Danas.hr

Više od pet žlica šećera u prosjeku je u jednoj limenci energetskog pića. Pitali smo učenike koji ne piju energetska pića, ali znaju za problem, što misle o tim pićima.

Tonka Vereš ide u 7. razred Osnovne škole Sesvete i kaže nam: "Ja ne pijem, ali učenici moje generacije znaju piti, one iz američkih dućana..."

Iva Kasalo je njezina kolegica i dodaje: "Znam samo da ima puno šećera i da je nezdravo."

U Osnovnoj školi Kaštanjer u Puli primijetili su neobično ponašanje učenika.

Ravnateljica Osnovne škole Kaštanjer u Puli Nada Crnković otkriva detalje: "Primijetili smo da donose energetskih pića u školu, pomno smo pratili da ih konzumiraju i da to djeluje na njihovo ponašanje. Sakriju ih u torbi."

U kućnom redu, uz mobitele, zabranili su i energetska pića. Koliko ih učenici često konzumiraju, govori i posljednje HBSC istraživanje. Podaci za prošlu godinu kažu da među 11-godišnjacima svaki dan 6 posto učenika konzumira energetska pića i 2,3 posto učenica. Među onim starijima pije ih više od 6 posto učenika i 4 posto učenica, a mogu biti itekako opasna.

Ivana Pavić Šimetin, voditeljica Službe za školsku medicinu HZJZ-a, upozorava: "Takva pića mogu uzrokovati teške zdravstvene probleme koji mogu bit i smrtonosni, to su i teški epileptični napadi, a može se raditi i o ishemiji srca, odnosno srčanom udaru."

Zato je u tijeku kampanja "Energetska pića nisu za mlada bića". Pavić Šimetin navodi: "Takva pića ne bi trebalo imati doma, ne bi smjela biti na raspolaganju djeci i ne bih roditelji s djecom trebali kupovati. Ono što znam za djecu i mlade da je za njih važna cijena, oni nemaju puno novaca, oni najčešće imaju samo džeparac."

Zabrinjava i činjenica da je svaki deseti 11-godišnjak probao energetsko piće s alkoholom. Španjolci su zabranili prodaju maloljetnicima.

A što će Hrvati?

Ivana Pavić Šimetin kaže: "Što se zabrane tiče tu je uvijek pitanje Zakonske regulative. Rijetke su zemlje koje su to uspjele zakonom riješiti i zabraniti za maloljetnike."

Iz Ministarstva zdravstva su na upit novinara odgovorili da Radna skupina izrađuje nacrt zakona kojim će se utvrditi mjere za ograničavanje dostupnosti energetskih pića maloljetnicima radi zaštite njihova zdravlja.

Novinari RTL-a su razgovarali i s Anom Račić, savjetnicom potrošača o hrani, koja je analizirala stastav energetsko pića: "Ovo je praktički voda s malo sladila, bojila, minimalnim dozama aminokiselina i nešto vitamina. Ovo je (vjerojatno) skupa voda sa malo umućenog koječega. Neće nas otrovati, ali nećemo imati ni neku posebnu dobrobit od toga", kazala je ona, piše Danas.hr.