MINISTAR JOVANOVIĆ

U školama će biti obvezno 'neću'

05.06.2013 u 20:46

Bionic
Reading

Napokon je gotov novi pravopis. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje izradio je konačnu inačicu pravopisa. Taj popis pravila mogao bi se nazvati kompromisnim pravopisom jer, nakon brojnih primjedbi, u završnoj ima cijeli niz dvostrukih rješenja - može i ovako i onako.

Ali, Institut navodi što je preporučeno poput 'neću' sastavljeno, a što se eto smije, poput 'ne ću' - rastavljeno. Kako je otkrio resorni ministar Željko Jovanović, ovo prvo bit će obvezno u školama.  'Pravopis ima nekoliko prednosti: načinila ga je grupa stručnjaka, nije autorski, iza njega stoji institucija, donesen je nakon opširne javne rasprave i bit će javno dobro, besplatan i dostupan svima na internetu', pohvalio se obavljenim poslom ravnatelj Instituta Željko Jozić. Naglašava da su htjeli pomiriti lijeve i desne.

'Išli smo za tim da propišemo i jedno i drugo, no to ni u kojem slučaju nije jednako vrijedno. Mi smo dali prednost jednom rješenju, a ovo drugo smo dopustili poštujući i onu drugu stranu, i onu drugu pravopisnu notu', pojasnio je Jozić. 'Ništa ne zabranjujemo, ali morali smo zbog škola reći što je preporučeno jer dvojna rješenja za škole nisu dobra, a akademici, ako žele, neka pišu ne ću odvojeno', objašnjava Jozić.
'Možda ću i ja u nekom trenutku htjeti napisati 'ne ću', ali u ovom trenutku nemam takvih potreba', izjavio je Jozić.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović čestitao je Institutu na obavljenom poslu i najavio da će čim bude objavljen propisati pravopis obvezujućim za sve škole. 'Neću' je preporuka i tako bi se trebalo koristiti. Smatram da je obveza Ministarstva znanosti, obrazovanje i sporta da odredi da je preporučena verzija pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje ona koja će biti službena u hrvatskim školama', rekao je Jovanović.

Odbacio je kritike da se radi o nametnutom, 'Jovanovićevom' pravopisu. Ako netko osporava Institut za jezik, onda osporava akademsku zajednicu, rekao je ministar. 'Svi ti dežurni kritičari imali su vremena godinama da riješe dvojbe koje smo imali. Nisu to učinili, a reći ću vam i zašto. Zato što je u pozadini svih interesa i dvojbi s pravopisom bio profit koji se ostvarivao tiskanjem različitih pravopisa što sada više nije moguće jer je Institut ovaj posao obavio na način da je pravopis dostupan svima pod jednakim uvjetima i bez ijedne kune troška', ističe Jovanović. Pravopis će biti dostupan na internetu kroz 15 dana.