rezultati u subotu

U Sj. Irskoj počeli izbori, ne nazire se izlaz iz krize

02.03.2017 u 11:25

Bionic
Reading

Sjeverni Irci krenuli su na birališta drugi put u deset mjeseci u četvrtak nakon raspada vladajuće koalicije i bez izlaza iz krize na vidiku u toj britanskoj pokrajini složene povijesti.

Birališta su otvorena u sedam sati po mjesnom vremenu i radit će do 22 sata kako bi se obnovila skupština u toj poluautonomnoj regiji s 1,9 milijuna stanovnika.  Prebrojavanje glasova počet će u petak, a rezultati se očekuju najranije u subotu.

Prijevremeni izbori održavaju se u vrijeme optužbi za korupciju i nesigurnost povezane s Brexitom. Odluka Britanaca o izlasku iz Europske unije velik je problem za to područje obilježeno desetljećima nasilja između nacionalističkih katolika i unionističkih protestanata.

Na prethodnim izborima u svibnju 2016. Demokratska unionistička stranka DUP, sklona savezu s Velikom Britanijom, zauzela je čelnu poziciju s 38 mjesta, ispred nacionalista Sinn Feina, pristaša ujedinjena s Irskom (28 mjesta), i UUP-a (Unionistička stranka Ulstera) sa 16 mjesta.

Analitičari i ankete predviđaju novu pobjedu DUP-a, usprkos krizi nastaloj početkom siječnja nakon ostavke pomoćnika premijera Sinna Feina Martina McGuinnessa, te nove krize s novom premijerkom Arlene Foster, šeficom DUP-a.

DUP je vodio kampanju u korist izlaska Britanije iz Europske unije kad se Sinn Fein tome protivio. Pokrajina s 1,9 milijuna stanovnika na kraju je glasovala s 56 posto za ostanak u EU, dok se Britanija odlučila za Brexit s 52 posto.

Od 1922. stanovnici Irske i Britanije mogu se slobodno kretati u okviru Zajedničke zone putovanja. No, brojni Sjeverni Irci strahuju od povratka carinskih kontrola koje bi mogle kažnjavati trgovinsku razmjenu i naškoditi krhkoj stabilnosti koja je nastupila mirovnim sporazumom iz 1998.

Tim sporazumom prekinuto je nasilje između probritanskih protestanata i katolika željnih ujedinjenja s Irskom. U nasilju je između 1969. i 1998. poginulo 3500 osoba

Sporazumom je određeno da regionalna vlada obavezno mora imati premijera i zamjenika premijera kako bi bile zastupljene obje strane. Sinn Fein i DUP na taj način dijele vlast od 2007.