ukupno 1073 mrtvih

U Rusiji više od 100.000 zaraženih

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2020 10:31
  • Objavljeno 30.04.2020 u 10:31
Vladimir Putin

Vladimir Putin

Izvor: EPA / Autor: ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL

U Rusiji je u četvrtak broj zaraženih koronavirusom prešao 100.000 nakon rekordnog porasta novih slučajeva, nekoliko dana nakon što je predsjednik Vladimir Putin upozorio da se vrhunac epidemije tek očekuje

Najveća država na svijetu u karanteni od kraja ožujka kada je Putin naredio zatvaranje većine javnih prostora. Rusija je ovaj tjedan prestigla Kinu i Iran po broju zaraženih. Iako je pri vrhu zemalja s najviše zaraženih, ima daleko manji broj mrtvih nego većina drugih teško pogođenih zemalja.

U zemlji je trenutno više od 106.000 zaraženih, objavio je u četvrtak ruski krizni stožer. U posljednja 24 sata umrla je 101 osoba, ukupno je 1.073 mrtvih.

Vlasti su u travnju počele bilježiti nagli porast slučajeva. U ranijim fazama pandemije, Rusija je imala puno manji broj slučajeva nego druge zemlje. Rusija je u petom tjednu karantene. Pala je cijena nafte i očekuje se pad gospodarstva između četiri i šest posto, objavila je središnja banka.

Putin je u obraćanju naciji u utorak rekao da će se karantena produljiti za još dva tjedna. Upozorio je da vrhunac epidemije tek slijedi. 'Situacija je još uvijek vrlo teška", rekao je Putin. 'Suočavamo se s novom i možda najintenzivnijom fazom u suzbijanju epidemije'.